skip to Main Content

Świeże zioła – nawet zimą

Fotolia 53728779 Kostkiziolwe

Zbliża się zima. Zerwanie świeżych ziół ze swojego ogródka o tej porze roku jest niemożliwe. Właśnie dlatego warto pomyśleć nad właściwym sposobem przechowania ich już dziś.

Najprostszym sposobem, o którym słyszał chyba każdy jest ich  suszenie. Ale nie tylko suszenie, my mamy jeszcze jeden sprawdzony sposób. 

Mrożenie ziół – lodowe kostki ziołowe 

Jednak aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem ziół proponujemy mrożenie ich w postaci lodowych kostek ziołowych. To właśnie dzięki mrożeniu zioła zachowają swój aromat i wszystkie cenne właściwości. Wykonanie mrożonych kostek ziołowych wcale nie jest trudne. Takie kostki wyglądają bardzo efektownie, a przy tym zostaje zachowana cała głębia smaku. 

Wykonanie mrożonych kostek ziołowych:

  • Zioła należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą
  • Następnie odcinamy zgrubiałe łodyżki, ale niekoniecznie, jeśli np. chcemy aby nic się nie zmarnowało tego nie robimy
  • Kroimy zioła specjalnie przystosowanym do tego celu nożem (tzw. mezzaluna), bądź zwykłym, najlepiej ostrym nożem
  • Tak pokrojone zioła przekładamy łyżeczką na tackę do mrożenia, tak, aby każda przegródka została wypełniona
  • Tackę do mrożenia ostrożnie wypełniamy wodą. Trzeba uważać na to, by zioła nie wysypały się i pozostały w przegródkach
  • Przygotowaną tackę umieszczamy w zamrażarce. Dla ułatwienia każdą z tacek można opisać. Mrożone kostki ziołowe będą gotowe już po 24 godzinach.

Tak przygotowane zioła nie zajmą nam wiele miejsca w zamrażarce. Uwaga, warto zabezpieczyć tackę z ziołami w odpowiedni sposób tak, aby inne zapachy do niej się nie przedostały. Do tego celu tackę można zabezpieczyć foliową torebką, bądź umieścić zioła w foliowych woreczkach specjalnie przystosowanych do mrożenia.

Mrożone kostki ziołowe można wykorzystać na wiele sposobów

W ten sposób można przygotować takie zioła jak: oregano, tymianek, rozmaryn, miętę, szałwię, cząber, kolendrę, szczypiorek, pietruszkę, koperek, lubczyk, jak również płatki nagietka.

Tak przygotowane kostki stanowią idealny dodatek do zup czy sosów. 

Miętowe kostki lodowe świetnie komponują się z lemoniadą czy innymi napojami orzeźwiającymi.

Natomiast pyszna natka pietruszki w rosole, czy sos z dodatkiem kolendry wyrażą zachwyt na twarzach nawet największych smakoszy.

 

Redakcja LivingNatural.pl

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl