skip to Main Content

Panele w kuchni – czy to na pewno dobry wybór?

Kitchen

Planujesz remont i szukasz nietypowych rozwiązań dla kuchennych podłóg? W takim razie, wypróbuj panele do kuchni zamiast standardowych płytek lub gresu. Co prawda, nie wszystkie egzemplarze dobrze się sprawdzą – potrzebujesz paneli zaprojektowanych z myślą o często uczęszczanych powierzchniach, które będą też odporne na działanie wody.

Panele do kuchni, które są odporne na ścieranie

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym zwykle panuje duży ruch. Z tego powodu, panele muszą być odporne na intensywną eksploatację. Dlatego przed ich zakupem należy sprawdzić, jaką mają klasę ścieralności. Ten parametr określa, jak trwała jest górna warstwa paneli. Najlepsze będą egzemplarze oznaczone AC5, AC4 lub AC3. Tylko te panele do kuchni będą w stanie wytrzymać wiele lat w takich warunkach.

Niektórzy producenci zamieszczają też informację o klasie użyteczności. Składa się ona z dwóch cyfr – pierwsza jest wyznacznikiem miejsca, w którym panele mogą być stosowane. Jeśli jest nią 2, to znaczy, że wolno je kłaść w mieszkaniach i domach. Natomiast 3 informuje, że produkt jest skierowany do punktów użyteczności publicznej. Druga cyfra określa, jak duże natężenie ruchu wytrzymują dane panele. W przypadku kuchni, najlepsza będzie 3. Egzemplarze odpowiednie do tego pomieszczenia, będą więc miały klasę 23. Jeśli panele do kuchni nie mają oznaczenia klasy użyteczności, warto sprawdzić, czy potrzebne informacje nie są zawarte w opisie produktu.

Panele winylowe czy laminowane?

Posadzka w kuchni często ulega zabrudzeniom. Podczas gotowania czy przygotowywania napojów, nietrudno wylać coś na podłogę. Na dodatek, w tym pomieszczeniu często jest dosyć wilgotno. Dlatego właśnie, potrzebne są panele do kuchni, które będą odporne na wilgoć i działanie wody. Mogą to być specjalne laminowane panele albo winylowe. Te ostatnie cechuje szczególnie wysoka wodoodporność. Wynika to z zastosowania rdzenia winylowego, który nie pochłania wody. Co ważne, panele winylowe są też odporne na uszkodzenia mechaniczne. Mogą też być plamoodporne i na dodatek, pochłaniać dźwięki. Będą dobrym wyborem dla każdego, komu zależy na podłodze, która wyglądem przypomina drewno.

Również wśród paneli laminowanych często można znaleźć egzemplarze, odznaczające się podwyższoną odpornością na wodę. Ich rdzeń musi być wykonany z impregnowanej płyty HDF, która dodatkowo chroni przed wilgocią. Najlepiej wybierać te produkty, które zostały zaimpregnowane woskiem albo preparatem na bazie żywicy. Warto rozważyć panele laminowane, szukając materiałów do wyłożenia kuchennej podłogi. Trzeba jednak pamiętać, że w porównaniu ze swoimi winylowymi odpowiednikami, będą one mniej odporne na uszkodzenia. Na stronie http://www.komfort.pl/pl/Panele-Podłogowe/c/pp możesz sprawdzić, jakie są właściwości zarówno winylowych, jak i laminowanych paneli i zobaczyć, jak wyglądają.

Panele w kuchni mogą być dobrym pomysłem, pod warunkiem, że starannie je dobierzesz. Nie każdy model będzie równie odporny na działanie wilgoci i wody, nie wszystkie będą też dobrze znosić intensywną eksploatację. Wybierając winylowe panele albo laminowane, oznaczone przez producenta jako wodoodporne, zyskasz pewność, że sięgasz po produkt przystosowany do specyficznych warunków, jakie panują w kuchni. Na dodatek, montaż paneli jest łatwiejszy niż płytek ceramicznych. To kolejny argument, który zachęca do tego, by we własnym domu przekonać się, jak funkcjonalne mogą być panele do kuchni.

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl