skip to Main Content

Kiedy warto wybrać grill z pokrywą?

Kiedy Warto Wybrac Grill Z Pokrywa

Jakim kucharzom dedykowany jest grill z pokrywą? Czy przeciętny miłośnik grilla powinien sobie zaprzątać głowę kupowaniem takiego sprzętu? Sprawdź, z jakimi możliwościami wiąże się posiadanie grilla z pokrywą!

Grill z pokrywą i bez – różnice

Najprostszy i najtańszy grill – czyli taki, jaki większość weekendowych grillowiczy zabiera nad rzekę czy na łąkę – nie ma pokrywy. Jego zaletami są niska waga, a więc mobilność, a także jednorazowość. Po udanym weekendzie sprzęt można wyrzucić i nikomu nie będzie żal. Oczywiście jeśli nie został uszkodzony, można zabrać go do domu i grillować na nim przed resztę sezonu.

Grill bez pokrywy pozytywnie wpływa na grillową atmosferę, ponieważ przygotowywane na nim potrawy roztaczają cudowny aromat. Zapachu nic nie zakłóca, więc rozchodzi się szybciej i jest intensywniejszy. To również podpowiedź dla grillowicza-amatora, kiedy należy obrócić grillowane produkty lub ściągnąć je z rusztu. O ile się nie zagapi, nie zachodzi ryzyko, że mięso czy warzywa się przypalą.

Grill z pokrywą z kolei opcja dla prawdziwych grillowych miłośników, którzy poza przygotowywaniem kiełbasek pragną zaskoczyć współbiesiadników czymś specjalnym, niejednokrotnie wyszukanym. Na grillu z pokrywą można przyrządzać wiele różnych potraw: stek, ryby, owoce morza, całego kurczaka, a nawet… pizzę! Poza tym znajdującym się pod pokrywką potrawom nie zagraża brzydka pogoda. Ognie nie ugasi deszcz, a nie porywisty wiatr nie będzie groził powstaniem pożaru.

Grill bez pokrywy lub z pokrywą – który model wybrać?

Grill bez pokrywy to odpowiedź na potrzeby osób, które grillują rzadko i wystarczy im klasyczna kiełbaska czy trochę wytrawniejsza karkówka. Ponieważ takie grill party urządza się zazwyczaj na wyjazdach poza domem, wcześniej sprawdza się pogodę. O ile się nie pomylimy lub nie spadnie niezapowiedziany deszcz, spędzimy miło czas i przy okazji zjemy coś smacznego.

Grille z pokrywą stanowią opcję dla tych, którym ubogie możliwości grilla bez pokrywy nie wystarczają. Pokrywa daje grillowiczowi kontrolę nad warunkami panującymi w misie. Są tam regulowane wywietrzniki odpowiedzialne za wentylację oraz temperaturę, którymi mistrz grilla może manipulować. W razie potrzeby zmniejszy lub zwiększy temperaturę, by potrawy nie spiekły się lub doszły szybciej.

Grill z pokrywą to także urządzenie do używania przy domu i trwałe – posłuży nam na lata. Zazwyczaj odznacza się rozbudowanym układem, dzięki czemu zyskujemy półeczkę na akcesoria, kamień do pizzy czy stojak na karkówkę. Sprawdź ofertę grilli na https://www.castorama.pl/produkty/ogrod/relaks-w-ogrodzie/grillowanie/grille-weglowe.html 

Grill z pokrywą – kilka podpowiedzi

Jeśli w tym sezonie postanowimy zaszaleć, warto żebyśmy pamiętali o kilku jedno zaletach:

  • Na grillu z pokrywą można przygotowywać więcej porcji naraz – to idealne rozwiązanie na grill party, na którym na się pojawić nawet kilkanaście osób.
  • Grill z pokrywą umożliwia wykonanie potraw niestandardowych, często nawet niekojarzących się z grillem, np. pizzy.
  • Grill z pokrywą daje pełną kontrolę nad warunkami, w których przyrządzane jest jedzenie. To wymaga doskonałej znajomości obsługi grilla.
  • Urządzenie przykryte pokrywą powala na przyrządzanie potraw na trzy sposoby: bezpośredni, czyli jak na tradycyjnym grillu, pośredni, a zatem z wykorzystaniem termo obiegu, a także mieszany – tu połowa rusztu służy do szybkiego przygotowywania produktów, druga do powolnego dochodzenia tuż nad aluminiowym pojemniczkiem wypełnionym wodą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WordPress spam zablokowany CleanTalk.
Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl