skip to Main Content

Rukola – uprawa i zastosowanie w kuchni

Fotolia 41728710 Subscription Monthly XL

Jeśli planujemy uprawę rukoli na grządkach w warzywniku to już teraz powinniśmy zaopatrzyć się w nasiona. Można je zdobyć w wielu sklepach ogrodniczych, jak również w niektórych supermarketach na terenie całego kraju.

Najlepsze stanowisko do uprawy rokietty siewnej to lekko ocienione, ciepłe miejsce z żyzną, przepuszczalną glebą. Nie powinniśmy uprawiać tej rośliny po roślinach kapustnych, ponieważ należy ona do tej samej rodziny, a co za tym idzie jest podatna na te same choroby i szkodniki. Rukola zwykle nie choruje, ale bardzo często pada ofiarą pchełek ziemnych, które silnie dziurawią jej liście bardzo osłabiając w ten sposób wzrost roślin, a w skrajnych przypadkach powodując nawet ich zasychanie. By ochronić rośliny przed atakami tych szkodników możemy zastosować szczelne okrycie z białej włókniny obsypane po oby stronach ziemią, tak by owady nie dostały się pod osłonę.

 

Nasiona wysiewać możemy od początku maja aż do września, w odstępach dwu do trzytygodniowych, aby mieć przez cały sezon świeże, młode liście (rukola szybko wybija w pędy kwiatostanowe, a liście podczas suszy stają się gorzkie w smaku). Sposób wysiewu jest taki sam jak przy rzodkiewce. Kiedy rośliny wytworzą po 3 – 4 liście właściwe możemy dokonać przerywki zostawiając pojedyncze rozetki co 6 cm. Wyrwane sadzonki z powodzeniem można wykorzystać w kuchni jako dodatek np. do kanapek.

Kiedy roślinki wyrosną do 12 cm. możemy przeprowadzić żniwa. Zbiór wykonuje się jednokrotnie przez wyrwanie całych rozetek lub kilkakrotnie obrywając zewnętrzne listki co 4 -5 dni. Zebrane listki możemy wykorzystać od razu w kuchni lub przechowywać zawinięte w folię spożywczą przez dwa dni na dolnej półce lodówki. Jeśli planujemy zostawienie roślin na grządce przez zimę to nasiona wysiewamy późno, bo dopiero w październiku, a po wystąpieniu pierwszych silniejszych mrozów dokładnie okrywamy uprawę lekkim, przepuszczającym powietrze materiałem. Tak zabezpieczone rośliny dadzą duży kwietniowy plon liści o wysokich wartościach odżywczych.

Zastosowanie w kuchni

Podstawowym surowcem nadającym się do spożycia są młode liście zbierane zanim jeszcze pojawi się pęd kwiatostanowy. Ich lekko piekący smak i bogaty bukiet aromatów z lekkim posmakiem orzechowym sprawił właśnie, że roślina ta jest niezastąpionym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Nadają się jako dodatek do potraw z pomidorów, cukini oraz papryki podkreślając zdecydowanie ich smak.

Liście zawierają dużo witaminy C, spore ilości cynku i żelaza, a także blisko 20% białka roślinnego. Smakują najlepiej na surowo jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, aromatyczna ozdoba na kanapki oraz urozmaicenie farszu zapiekanek. Sprawdzają się również znakomicie jako aromatyczny dodatek do kefirów, past twarogowych, a także jajecznicy. Liście i dojrzałe nasiona znajdują zastosowanie jako składnik mieszanek do aromatyzowania oliwy, a po drobnym pocięciu tworzą z orzechami pinii i olejem roślinnym wyborny sos pesto. W krajach Dalekiego Wschodu z nasion rukoli produkuje się aromatyczny olej do konserwowania przetworów warzywnych, zaś świeże nasiona mają zastosowanie podczas przyrządzania popularnych w tych regionach dań wegetariańskich.

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl