skip to Main Content

Dlaczego warto powrócić do naturalnych barwników do jajek?

Fotolia 50353037 Barwinkidojajek

Święta Wielkanocne to czas na który zazwyczaj wszyscy czekamy. Choć są to święta ruchome, wypadają zazwyczaj w okolicach początku wiosny dając nam wszystkim chwile oddechu od codziennych spraw i obowiązków, akurat w czasie gdy przyroda budzi się do życia.

 

Większość z nas przygotowania do świąt rozpoczyna z pewnym wyprzedzeniem, co jest bardzo rozsądnym wyjściem, by później natłok rzeczy do zrobienia nie nawarstwiał się w krótkim czasie. Jedną z najbardziej charakterystycznych form przygotowań do Świąt Wielkanocnych jest malowanie jajek, które symbolizują nowe życie.

Większość z nas niestety zazwyczaj sięga po ogólnodostępne, chemiczne barwniki, podczas gdy istnieje naprawdę wiele naturalnych form barwienia jaj! Czy jesteś ciekawy jakie są naturalne barwniki do jajek? Jeśli tak zapraszamy do lektury!

Dlaczego warto powrócić do naturalnych barwników?

Przede wszystkim dlatego, że zwykle chemiczne gotowe barwniki, które są dostępne niemal w każdym sklepie przed Wielkanocą są mało ekologiczne, oraz choć nie szkodzą naszym organizmom, są mało przyjazne. Jawi się więc pytanie po co używać sztucznych wyrobów, kiedy możemy zwrócić się ku naturze?

Jak barwić jaja naturalnie?

Chyba najbardziej znanym sposobem barwienia jajek jest używanie do tego celu wywaru z cebuli żółtej oraz czerwonej w zależności od tego jaki kolor chcemy osiągnąć. Możliwości jest jednak znacznie więcej! Jeśli chcemy by jajko zyskało nieskazitelnie biały kolor wystarczy włożyć je na niedługą chwilę do wody z dodatkiem octu.

Jeśli zależy nam na odcieniu różowym warto użyć soku z buraka lekko rozcieńczonego wodą. W tym wypadku intensywność odcienia różu zależeć będzie od ilości dodanej do soku buraka wody. Pozostawia nam więc to spore miejsce do manewrów. Pamiętajmy jednak, że jeśli jednak włożymy jajko do czystego, nierozcieńczonego soku z buraka uzyskamy czerwony odcień!

Jeżeli komuś z nas zależy na uzyskaniu żółtego koloru to warto do tego celu używać przypraw: curry, kurkumy, rumianku oraz liści brzozy oraz olchy. Dla pomarańczowego koloru najskuteczniejszy okazuje się sok z marchwi z dodatkiem kilku kropel octu. Na koniec pamiętajmy o zielonym kolorze, który otrzymamy mocząc jajko w wodzie ze szpinakiem!

Zadbajmy o trwałość oraz połysk!

Aby nasze zabarwione jajka były trwałe a kolor bardziej wyraźny dodajmy do każdego barwnika kilka kropel octu, który powinien zagwarantować taki efekt. Na sam koniec jajka warto wypolerować szmatką z odrobiną masła, dzięki czemu nabiorą pięknego połysku i będą prawdziwą ozdobą każdego wielkanocnego stołu!

Warto pamiętać, że najważniejsze jest to, by barwienie jajek wraz z rodziną było wspaniałą zabawą!

Warto użyć do tego celu naturalnych barwników na przykład tych, które zaproponowaliśmy w tym tekście, jednak nie musicie się ograniczać i możecie sami wymyślić inne naturalne sposoby barwienia jajek. A więc do dzieła!

 

Redakcja LivingNatural.pl 

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl