skip to Main Content

Beza – mini

Mini Beza

Śnieżno biała, z pięknymi owocami i listkami na przykład mięty. Z wierzchu chrupiąca, aż słychać trzask przy pierwszym kęsie. W środku puszysta i lekko ciągnąca. Słodka, a owoce i bita śmietana balansują ten smak.

Oh tak, to jest opis deseru idealnego, który jak się okazuje możecie zrobić sami w domu!

Śmieszna sprawa z tymi białkami jajek. Jeśli zostaną Wam jakieś – bo gdzie indziej używaliście samych żółtek, nie wyrzucajcie ich! Białka świetnie się przechowuje w lodówce nawet do kilku dni. Można je również mrozić, i wtedy podobno są jeszcze lepsze. I pamiętajcie – dbajcie o kury i kupujcie jajka dobrej jakości, nigdy klatkowe (tak zwane „3”)!

Składniki

Beza:
  • 170 ml białek z jaj kurzych z chowu ekologicznego (mniej więcej 4 białka ze średniej wielkości jajek)
  • 250 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
  • Śmietanka 30% około 500 ml
Owoce
  • maliny, borówki, jagody, truskawki
  • Listki mięty lub bazylii

Wykonanie 

Białka ubijamy na dość sztywno. Zmniejszamy trochę obroty i po jednej łyżce dodajemy cukier. Powinna powstać gładka i lśniąca piana. Następnie dodajemy mąkę i ocet.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg wielkości mniej więcej małego talerza lub większego jeśli chcemy aby beza była bardziej rozłożysta. Musimy pamiętać aby zachować odstęp ponieważ beza urośnie. Czasami jak mam gości to robię kilka mniejszych bez. Robię to również w przypadku jak wiem, że jednej dużej nie zjem a mam ochotę na jedną małą.

Pianę wykładamy do okręgu (dużego lub małego). Wtedy powstanie nam ładny kształt. Bezę wkładamy do  piekarnika rozgrzanego do 140 st. Pieczemy ją około 70-80 minut.

Jeśli upiekliście małe bezy, możecie je szczelnie zapakować i będą idealne nawet po 2-3 dniach.

Śmietankę ubijamy (nie ma potrzeby jej już słodzić – beza jest wystarczająco słodka), nakładamy na bezę. Dekorujemy owocami i miętą.

I już – idealny deser gotowy

Smacznego !

Przepis i wykonanie: Danuta Jabłońska 

 

 

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl