skip to Main Content

Czerwone curry z dynią i krewetkami

Curry Z Krewetk 2

fot.Danuta Jabu0142ou0144ska

Ostatnio na bazarkach, (które jak wiecie kocham nad życie) pojawiły się dynie różnego rodzaju, takie których nawet wcześniej nie widziałam. Każda z nich ma inną teksturę, kolor, smak. 

I podobnie jak z na przykład, zmienikami różne gatunki dyni polecane są  do różnych dań. 

Niektóre są delikatne i się łatwo rozpadają – polecane są na zupy, przeciery, musy czy do ciast. Inne makaronowe, do na przykład sałatek. Inne zwarte, mocno pomarańczowe można marynować na surowo.

Ja oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie  miała ulubionej odmiany dyni. Jest nią dynia piżmowa. Niegdyś w ogóle niedostępna w Polsce teraz można ją kupić bez problemu. Zwarta, słodka. Najlepiej nadaje się do dań w których jest składnikiem  np. jako element dania głównego lub w tym przepisie składnik curry.

Próbujcie różnych dyń i poszukajcie swojej ulubionej.

Czerwone curry z dynią i krewetkami

Porcja na około 3-4 osoby

Składniki 
  • 1 łyżka pasty curry
  • Około 2 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 laski trawy cytrynowej (może być mrożona)
  • 4-5 listków kafiru
  • Około 300 g obranej dyni piżmowej (można użyć innej)
  • Około 3-4 szt krewetek mrożonych (surowych, nie obgotowanych) na osobę, oczywiście jak ktoś  może zdobyć świeże to w ogóle super
  • Około 2 puszki mleka kokosowego
  • Około ½  szklanki zielonego groszku rozmrożonego (nie z puszki)
  • Kilka gałązek świeżej kolendry do przybrania
  • Sos rybny
  • Cukier brązowy –  około 1 łyżeczka
Przygotowanie 
  1. Dynię kroimy w dość dużą kostkę.
  2. Imbir obieramy kroimy w cienkie słupki.
  3. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  4. Trawę cytrynową oczyszczamy z zewnętrznych liści, kroimy na mniejsze części. Tępym końcem noża lekko je miażdżymy aby wydobyć aromat.
  5. Krewetki rozmrażamy w letniej wodzie, a następnie osuszamy.
  6. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego. Na olej wrzucamy imbir a po chwili czosnek, przesmażamy chwilę, następnie  dodajemy pastę  curry (jak ktoś lubi ostre to może dać więcej) i smażymy chwilę aby wydobyć aromaty.
  7. Następnie wrzucamy dynię. Smażymy około 2-3 minuty pod przykryciem.  
  8. Następnie dodajemy trawę cytrynową, kafir. Mieszamy.
  9. Następnie dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier.
  10. Mieszamy i przykrywamy aby dynia się ugotowała. W zależności od kawałków powinno to zając maksymalnie 10 minut. Jednak już po 5-6 sprawdźcie dynię.
  11. Uwierzcie to danie jest ekspresowe i dynia szybko mięknie a nie chcemy jej rozgotować. Na około 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy krewetki i groszek. Krewetki mają się tylko „ściąć” a groszek podgrzać. 

 

Podajemy z ryżem. Dekorujemy kolendrą !

W wersji wegetariańskiej nie dodajemy oczywiście krewetek oraz sosu rybnego. „Dosalamy”  sosem sojowym albo solą. 

 

 

Życzę smacznego 

Danuta Jabłońska 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl