skip to Main Content

Mamy przepisy na wyśmienitą szarlotkę – najlepsza z lodami!

Szarlotkagotowa

Dostałam torbę pysznych jabłek od koleżanki mamy. Co z nimi zrobić – hm, odpowiedz jest chyba prosta. Najpierw robię ciasto. A, że jabłka pyszne chcę zrobić proste ciasto bez zbędnych ozdobników.

Przepis na ciasto pochodzi z blogu kwestiasmaku.pl, oczywiście dodałam coś od siebie. Żurawinę – ale świeżą bo na nią jest akurat sezon. Robiłam to ciasto w tym sezonie chyba z 15 razy – za każdym razem z innymi sezonowymi owocami. I zawsze smakuje świetnie.

Kruchy placek z owocami

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
  • 50 g cukru 
  • 150 g masła
  • 1 jajko 

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek, ja używałam szarej renety
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki świeżej żurawiny (może być mrożona)
  •  6 łyżek cukru
  • około 60 g masła
  • łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
  • 50 g cukru
  • 125 g masła (schłodzone)
  • cukier puder
Wykonannie: 
  1. Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć w misce aż zaczną tworzyć się grudki.
  2. Przygotowaną kruszonkę włożyć do lodówki.
  3. W misce połączyć suche składniki.
  4. Dodać pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Zagnieść ciasto.
  5. Dość szybko tylko do połączenia składników.
  6. W formie wyłożonej papierem do pieczenia  ułożyć ciasto równomiernie, zachodząc trochę na boki (aby sok z jabłek nie uciekał).
  7. Należy nakłuć ciasto widelcem.
  8. Formę włożyć do lodówki na około 30 minut. 
  9. Po tym czasie upiec spód ciasta na lekko brązowo w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu lekko ostudzić.
  10. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, zalać sokiem z cytryny.
  11. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i poczekać aż zacznie się karmelizować.
  12. Dodać jabłka oraz cynamon, dusić aż lekko zmiękną.
  13. Dodać żurawinę i chwilę smażyć.
  14. Wyłożyć jabłka na upieczony spód.
  15. Posypać kruszonką (taka z lodówki lepiej się zapieka)
  16. Piec, aż kruszonka się zarumieni – około 25 do 30 minut
  17. Podawać można z lodami lub ubitą śmietanką. Można posypać cukrem pudrem.

 

Moja rada – )

Zróbcie sobie więcej kruszonki. Czasami dodaję cukru muscovado, czasami płatków migdałów. Kruszonkę możecie trzymać w zamrażarce nawet kilkanaście dni. Możecie ją zużyć do innych pomysłów jak na przykład zapieczone owoce tzw crumble.

Życzę smacznego !!! 

Danuta Jabłońska 

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl