skip to Main Content
+48-882-193-164 office@livingnatural.pl

Tarta – przepis na idealne danie!

Tarta Przepis Na Idealne Danie

Uwielbiam tarty słone lub jak ktoś woli quiche. Są tak bardzo uniwersalne że można z nich zrobić danie na co dzień ale odpowiednio podane może być też wykwintnym daniem. Tarty można robić niemalże ze wszystkim. I to też jest w nich piękne – wegetariańskie, mięsne, rybne, z serem lub co tam macie w lodówce.

Najbardziej znanym przepisem na tartę to Quiche Lorraine z boczkiem i  serem. Jest przepyszny szczególnie jak się użyje pacety (rodzaj szynki) i jakiegoś wyraźnego sera np. gruyere. W Polskiej wersji może być boczek (wcześniej podsmażony) i np. Polski ser Rubin.

Choć nadzienie jest ważne w tracie to jednak ciasto robi całą robotę. To c dacie do środka oczywiście jest ważne ale jeśli zrobicie ciasto które będzie genialne środek będzie na drugim planie.

Ciasto – tarta słona

Składniki:
* 1 porcja ciasta na formę około 20-25 cm średnicy
* 200 g mąki
* 111 g bardzo zimnego masła (nawet może być zmrożonego) pokrojonego na kostki
* pół łyżeczki soli
* 3-4 łyżki bardzo zimnej wody

 Zalewa do tarty

* 300 ml śmietanki 18%,
* 2 jajka,
* sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Przygotowanie tary

1. Ciasta na tartę najlepiej robić w mikserze takim z nożami, aby nie było kontaktu z rękami które roztopią masło.
2. Dzięki temu że masło pozostanie zimne ciasto jest kruche.
3. Mąkę mieszamy  z solą w naczyniu miksera. Dodajemy masło i kilkoma takimi krótkimi seriami mielimy całość, aż powstanie rodzaj piasku o bardzo grubych ziarnach.
4. Do tego dodajemy ze 2-3 łyżki zimnej wody (w zależności od wilgotności powietrza czami nawet 4)i znowu krótkimi seriami miksujemy. Jeśli nie macie miksera można to zrobić zimnym nożem na blacie, jednak ważne jest aby nie dotykać ciasta rękami.
5. Ciasto jest gotowe jeśli przy delikatnym nacisku łączy się w całość.
6. Wysypujemy całość na blat podsypany mąką i łączymy ciasto w kulkę nie zagniatając go! Ma się tylko połączyć.
7. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki – przynajmniej na godzinę.

Moja rada dla przezornych!

Można zrobić kilka ciast i włożyć do zamrażarki. Jak będziecie potrzebować to tylko wystarczy wyciągnąć wcześniej.
Po wyjęciu z lodówki ciasto trochę wyrabiamy ciasto aby lekko zmiękło. Wałkujemy na taką wielkość jaką jaka jest forma. (Rada – ciasto zawsze wałkuje się od siebie, kolistymi ruchami ciągle obracając ciasto aby było równo rozwałkowane).  Rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na formę. Dociskamy brzegi ciasta. Ciasto kruche ma tendencję do opadania więc brzegi trzeba zostawić lekko wyższe.

Nakłuwamy widelcem kilka razy. Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na ok na 30 minut. Następnie formę trzeba włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut – na ciasto trzeba wyłożyć papier do pieczenia i coś co obciąży ciasto aby nie wyrosło (groch, fasola lub specjalne kulki).

Po 10 muniach wyciągamy, zdejmujemy papier z obciążeniem i znowu wkładamy na 10 minut do pieca. Na tak przygotowany spód możemy teraz wykładać co tylko chcemy. Następnie zalewamy to śmietanką i pieczemy w 180 stopniach aż jajko się zetnie a całość zarumieni.

Lubie tartę ze szpinakiem, z dynią i ricottą. Albo ze szpinakiem, łososiem i  kozim serem. Lub z grillowanymi warzywami. Albo z pomidorkami i rukolą. Albo z kurkami i kaszą gryczaną. Opcji jest tyle, że aż trudno je tu wszystkie wymienić. W wersji wykwintnej można podać to z sałatą lub jako dodatek do dania mięsnego.

Tarta równie dobrze smakuje następnego dnia odgrzana w piecu lub na zimno!

Życzę smacznego !!!
Danuta Jabłońska

Ocena czytelników
[Total: 0 Średnia: 0]
This Post Has One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WordPress spam zablokowany CleanTalk.
Back To Top
Search