skip to Main Content

Tradycyjny sernik

Sernikgotowy 2

Są takie ciasta, które muszą się znaleść na świątecznym stole. Od tego tygodnia chciałbym zaprezentować kilka przepisów na różne ciasta, które mogą się pojawić u Was na Święta.

Mniej lub bardziej tradycyjne ale wszystkie łączy jedno – są pyszne! Dzisiaj zaczniemy od sernika.

Ten przepis pochodzi z blogu mojewypieki.pl. Testuję różne przepisy na sernik. Mój ulubiony to New York Cheesscake, lekki i puszysty. Jednak na tradycyjne Polskie święta myślę, że ta propozycja jest bardziej odpowiednia.

Ja nie przepadam za rodzynkami w cieście, jednak jeśli wy lubicie – śmiało dodajcie je. 

Składniki na spód:

  • 250 g ciasteczek digestive
  • 125 g masła, rozpuszczonego

Przygotowanie spodu

  1. Formę tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić mikserem, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi spód.
  3. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

Składniki na sernik 

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru (ja lubię mniej słodkie i dodałam około 180 g)
  • 4 jaja ekologiczne (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • aromat waniliowy lub rumowy oczywiście naturalny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa

Ważnym elelemnetm w pieczeniu sernika jest to aby wszystkie składniki powinny były w temperaturze pokojowej.

Wykonanie sernika 

  1. Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem.
  2. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać.
  3. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierajac.
  4. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
  5. Wyciągnąć formę ze spodem z lodówki i wylać na to masę serową.
  6. Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60 – 70 minut. w temperaturze 175°C.
  7. Wystudzić w wyłączonym piekarniku.
  8. Dowolnie udekorować.

 

Serniki lubą pękać na górze, ale po udekorowaniu polewą lub cukrem pudrem, nic nie widać.

 

Życzę smacznego !!!

Danuta Jabłońska 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl