skip to Main Content

Sposób na jesienne warzywa. Przepisy na pieczone buraki!

Sposob Na Jesienne Warzywa Pieczone Buraki

Dynia i buraki to niekwestionowani królowie jesieni. Mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzą doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.

Dynia, to niezwykłe warzywo przybyło do Europy w XVI wieku z odległej Ameryki Południowej, gdzie ceniono je głównie za walory lecznicze. Europejczycy docenili ją również za walory smakowe, a ilość proponowanych kulinarnych rozwiązań zaskakuje nawet największych smakoszy tego jesiennego warzywa. W tym dyniowym szaleństwie przedstawiamy propozycje przygotowania dyniowej tarty, którą z powodzeniem możemy wykorzystać na kolację.

Burak swoje właściwości lecznicze zawdzięcza betalinom, czyli tym samym składnikom, które znajdują się w liściach szpinaku. Dzięki nim zwiększamy swoją odporność, pozytywnie wpływamy na jakość naszej krwi i wolniej starzejemy się. Już jedna szklanka soku z buraka, czy wykorzystanie go w jesiennej potrawie pozwala zdziałać prawdziwe cuda!

Jesienne warzywa najlepiej będą smakować z bakaliami. Suszone morele, dzięki wysokiej zwartości witaminy C poprawią naszą odporność, a dzięki zawartości witaminy B6 zlikwidują jesienne zmęczenie. Migdały wpłyną pozytywnie na pracę naszego serca, zlikwidują uczucie zmęczenia i znużenia, dzięki wysokiej zawartości witaminy B2, a także potasu i magnezu. Orzechy włoskie wpłyną pozytywnie na zwiększenie naszej koncentracji, a dzięki zawartości cynku poprawią jakość naszej cery, włosów i paznokci.

Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie 

Składniki: 

  • 6 dużych buraków
  • 3 łyżki oliwy
  • Sok z połowy cytryny
  • Świeży tymianek
  • 100 g Moreli Całe owoce Bakalland
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, wcześniej skrapiamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny i nacieramy roztartym czosnkiem, dodajemy po gałązce tymianku.
  2. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie.
  3. Następnie upieczone buraki delikatnie studzimy, zdejmujemy z nich folię i  przekładamy do naczynia do zapiekania.
  4. Nacinamy górę buraków do których wkładamy suszone morele, delikatnie jeszcze raz polewamy wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.

__________________________________________________________________________________

Dodatkowe informacje:

38PR & Content Communication

Agnieszka Cieślarek

511 666 088

agnieszka.cieslarek@38pr.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WordPress spam zablokowany CleanTalk.
Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Zawsze ciekawy NEWSLETTER!
Gwarantujemy co tydzień świeżą dawkę nowości! Zapisz się do Newslettera i poznaj zalety bieżących informacji
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl