skip to Main Content

3 sposoby na zimową herbatę!

3 Sposoby Na Zimową Herbatę

Herbata od zawsze należała do Twoich ulubionych napojów? Fantastycznie się składa, bo w czasie mroźnych zimowych wieczorów nic tak dobrze nie smakuje jak kubek tego gorącego, rozgrzewającego napoju. I choć sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju herbat to i tak warto poświęcić nieco więcej czasu i spróbować swoich sił w samodzielnym przygotowaniu tego trunku. Poniżej prezentujemy 3 niezawodne sposoby na zimową herbatę.

Herbata z powidłami i miodem

Od jakiegoś czasu w Twojej piwnicy zalegają zeszłoroczne powidła? Czas je wykorzystać nie tylko do ciast i słodkich deserów, ale także do smakowitych herbat. Jak przygotować taki trunek? Najlepiej, podobnie jak w przypadku herbat z suszonym jabłkiem, zrobić to w osobnym garnku. Do herbaty (może być zarówno czarna, jak i zielona) trzeba dodać kilka łyżek ulubionych powideł (najlepsze będą te śliwkowe lub żurawinowe) i odrobinę przyprawy do grzańca. Po podgrzaniu (i rozpuszczeniu większości powideł) napar można przelać do kubka. Najlepiej smakuje z ciastami lub ciastkami korzennymi.

Czarna herbata z pomarańczą, imbirem i miodem

Pitą przez cały rok czarną herbatę można urozmaicić o dodatki inne niż tylko plaster cytryny i łyżeczka cukru. Zdecydowanie zdrowszym i bardziej zimowym wariantem będzie zaparzenie herbaty z dodatkiem kilku plasterków pomarańczy, odrobiną świeżego imbiru i miodu. W przypadku herbat granulowanych lub liściastych warto wyposażyć się w zaparzacz (lub dzbanek z zaparzaczem, można dostać go m.in. w sklepie ZasmakujRadości.pl), który pozwoli kontrolować stopień zaparzenia – zbyt mocna nie będzie dobrze smakować. Dlaczego imbir, miód i pomarańcza to dobre składniki do zimowej herbaty? Przede wszystkim ze względu na zawartość witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Dodatkowo imbir posiada także właściwości rozgrzewające i antybakteryjne, co w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę na pewno się przyda.

Zielona herbata z suszonymi jabłkami i goździkami

Alternatywą dla czarnej herbaty bez wątpienia jest coraz popularniejsza herbata zielona. Chcesz spróbować jej w wariancie zimowym? Do przyrządzenia takiego napoju potrzebne będą jeszcze goździki (działają przeciwbólowo, regulują prace układu pokarmowego, zawierają przeciwutleniacze), rodzynki, plastry suszonego jabłka i laska cynamonu. Do garnka trzeba wrzucić wszystkie składniki (wraz z herbatą) i zalać wrzątkiem. Całość najlepiej przykryć i pogotować jeszcze przez 7-8 minut na małym ogniu. Herbata dobrze smakuje posłodzona miodem lub z dodatkową łyżką soku jabłkowego.

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl