skip to Main Content

3 sposoby na zimową herbatę!

3 Sposoby Na Zimową Herbatę

Herbata od zawsze należała do Twoich ulubionych napojów? Fantastycznie się składa, bo w czasie mroźnych zimowych wieczorów nic tak dobrze nie smakuje jak kubek tego gorącego, rozgrzewającego napoju. I choć sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju herbat to i tak warto poświęcić nieco więcej czasu i spróbować swoich sił w samodzielnym przygotowaniu tego trunku. Poniżej prezentujemy 3 niezawodne sposoby na zimową herbatę.

Herbata z powidłami i miodem

Od jakiegoś czasu w Twojej piwnicy zalegają zeszłoroczne powidła? Czas je wykorzystać nie tylko do ciast i słodkich deserów, ale także do smakowitych herbat. Jak przygotować taki trunek? Najlepiej, podobnie jak w przypadku herbat z suszonym jabłkiem, zrobić to w osobnym garnku. Do herbaty (może być zarówno czarna, jak i zielona) trzeba dodać kilka łyżek ulubionych powideł (najlepsze będą te śliwkowe lub żurawinowe) i odrobinę przyprawy do grzańca. Po podgrzaniu (i rozpuszczeniu większości powideł) napar można przelać do kubka. Najlepiej smakuje z ciastami lub ciastkami korzennymi.

Czarna herbata z pomarańczą, imbirem i miodem

Pitą przez cały rok czarną herbatę można urozmaicić o dodatki inne niż tylko plaster cytryny i łyżeczka cukru. Zdecydowanie zdrowszym i bardziej zimowym wariantem będzie zaparzenie herbaty z dodatkiem kilku plasterków pomarańczy, odrobiną świeżego imbiru i miodu. W przypadku herbat granulowanych lub liściastych warto wyposażyć się w zaparzacz (lub dzbanek z zaparzaczem, można dostać go m.in. w sklepie ZasmakujRadości.pl), który pozwoli kontrolować stopień zaparzenia – zbyt mocna nie będzie dobrze smakować. Dlaczego imbir, miód i pomarańcza to dobre składniki do zimowej herbaty? Przede wszystkim ze względu na zawartość witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Dodatkowo imbir posiada także właściwości rozgrzewające i antybakteryjne, co w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę na pewno się przyda.

Zielona herbata z suszonymi jabłkami i goździkami

Alternatywą dla czarnej herbaty bez wątpienia jest coraz popularniejsza herbata zielona. Chcesz spróbować jej w wariancie zimowym? Do przyrządzenia takiego napoju potrzebne będą jeszcze goździki (działają przeciwbólowo, regulują prace układu pokarmowego, zawierają przeciwutleniacze), rodzynki, plastry suszonego jabłka i laska cynamonu. Do garnka trzeba wrzucić wszystkie składniki (wraz z herbatą) i zalać wrzątkiem. Całość najlepiej przykryć i pogotować jeszcze przez 7-8 minut na małym ogniu. Herbata dobrze smakuje posłodzona miodem lub z dodatkową łyżką soku jabłkowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WordPress spam zablokowany CleanTalk.
Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Zawsze ciekawy NEWSLETTER!
Gwarantujemy co tydzień świeżą dawkę nowości! Zapisz się do Newslettera i poznaj zalety bieżących informacji
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl