skip to Main Content

3 powody, dla których warto jeść sushi!

Sushi Rolls Set On A Dark Background

Dania kuchni azjatyckiej od lat cieszą się bardzo dużą popularnością wśród Polaków. Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym, wołowina w sosie słodko-kwaśnym oraz pikantne curry na dobre wpisały się do stałego menu mieszkańców kraju nad Wisłą. Nie inaczej jest w przypadku japońskiego sushi. Wielokrotnie widziałeś gotowe zestawy tego przysmaku, ale zastanawiałeś się, czy warto go spróbować? Istnieją co najmniej 3 powody, dla których warto wprowadzić sushi do swojej diety!

Częste jedzenie sushi może poprawić koncentrację

Brzmi jak bajka? Niekoniecznie! Tradycyjne sushi, czyli zakwaszany ryż z rybą, glonami i warzywami podawany jest dodatkiem świeżego lub marynowanego imbiru. Ten składnik niezwykle rzadko gości w polskich kuchniach (jak już to przeważnie w okresie przedświątecznym), a szkoda, bo posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Oprócz wspomnianej poprawy koncentracji zawarte w imbirze związki, m.in. witamina C, mają zbawienny wpływ na regulację procesów trawienia i pracę układu krwionośnego – imbir, ze względu właściwości rozgrzewające uznawany jest w Azji za naturalny afrodyzjak. Nie bez powodu dodawany jest do gotowych zestawów sushi, np. z Sushi Tokyo – imbir działa także odkażająco, dzięki czemu nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu w ustach. Dzięki takiemu doborowi składników z powodzeniem można jeść sushi w czasie lunchu lub obiadu w pracy.

Sushi wprowadza do diety ryby i wodorosty

Sushi jest świetną alternatywą dla jedzonego zbyt często w Polsce czerwonego mięsa. Zawarte w nim ryby (w krajach Europy i Ameryki Północnej głównie łosoś) oraz wodorosty (które w rodzimej kuchni praktycznie się nie pojawiają) bogate są w cenne dla organizmu witaminy i mikroelementy. Te pierwsze zawierają m.in. poprawiającą wzrok witaminę A, jeden z najlepszych przeciwutleniaczy – witaminę E – oraz wpływające na pracę układu nerwowego witaminy z grupy B. Dodatkowo w rybach pojawia się obniżający ciśnienie tętnicze potas i poprawiający odporność selen. Z kolei wodorosty, w tym glony nori, działają przeciwzakrzepowo i wspomagają leczenie chorób dróg moczowych.

Sushi nie jest kaloryczne

Zawarte w sushi składniki – ryby, ryż, warzywa oraz glony – mają nie tylko właściwości prozdrowotne, ale także wyróżniają się stosunkowo niską wartością kaloryczną. Przykładowo, jedno duże maki to ok. 180 kcal. Niewątpliwą zaletą tego dania jest to, że pomimo niewielkiego rozmiaru jest w stanie dostarczyć dużej porcji energii i jest niezwykle syte, dlatego nie trzeba jeść dużych porcji japońskiego specjału, by czuć się najedzonym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WordPress spam zablokowany CleanTalk.
Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Zawsze ciekawy NEWSLETTER!
Gwarantujemy co tydzień świeżą dawkę nowości! Zapisz się do Newslettera i poznaj zalety bieżących informacji
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl