skip to Main Content

Zrób z nami Bułeczki cynamonowe z migdałami

Cinamonroll

Kocham cynamon. Jego słodkawo- korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Uwielbiam go używać do dań słonych (chili con carne), do grzanych napojów (grzane wino) lub do deserów.

W Polsce najczęściej dodajemy się cynamon do jabłek w szarlotce, ja jednak ukochałam sobie cynamon w tych przepysznych bułeczkach, które na potęgę jadłam będą w Stanach Zjednoczonych. Bułeczki te są tam bardzo popularne. Ja je lubię bo zawierają cynamon, są iealne na śniadanie i smakują wybornie.

Bułeczki cynamonowe z migdałami

Ciasto
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 150 g drobnego cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 180 g roztopionego masła 
  • 1 jajko plus 1 żółtko
  • 1 kg mąki pszennej (lub więcej)
 Nadzienie:
  • 2 łyżki cynamonu
  • około 200 g płatków migdałów
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dodajemy do masy pół szklanki ciepłego mleka, oprószamy lekko mąką i odstawiam w ciepłe miejsce (na ok. 15 minut lub jeśli zaczyn podwoi swoją objętość).
  2. Następnie w dużej misce lub mikserze z hakiem mieszamy suche składniki – jednak zostawiamy około 100 g mąki.
  3. Dolewamy stopniowo do tego zaczyn z drożdży. Zaczynamy mieszać. Dodajemy  resztę mleka oraz wbijam jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto bardzo dokładnie.
  4. Następnie dodajemy stopniowo masło. Ciasta mają to do siebie, że w zależności od pogody potrafią być kapryśne. Czasami potrzebuję więcej mąki czasami mniej (zależy to od wilgotności powietrza, temperatury etc).
  5. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odstawać od ręki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 
  6. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Masło topimy, dodajemy do niego migdały, cynamon i cukier.
  7. Wyrośnięte ciasto przebijemy pięścią aby uwolnić w nim powietrze.  Przekładamy na posypany mąką blat. Rozwałkowujemy je na kwadrat.
  8. Ciasto smarujemy masą cynamonową. Następnie delikatnie zwijamy ciasno w „roladę”. Kroimy na plastry około 1,5-2 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy aby zachować odstęp pomiędzy bułeczkami ponieważ dość sporo urosną (około 2 cm).
  9. Odstawiamy blaszkę na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.
  10. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.

Bułeczki są najlepsze zaraz po upieczeniu. Jednak jeśli ci zostaną można je konsumować nawet do kilku dni po upieczeniu, należy je tylko włożyć do ciepłego piekarnika aby je „odświeżyć”.

Inna wersja pieczenia

Zwinięte w rulon ciasto przekrawamy na pół, zachowując około 2 cm nie przeciętego końca. Odwijamy wnętrze do środka i zwijamy warkocz z ciasta. Układamy ciasto z wieniec i delikatnie przekładamy do blaszki.

W wersji amerykańskiej ciepłe bułeczki polewa się masą z serka mascarpone

Polewa:
  • pół szklanki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 120 gr mascarpone
  • 1/4 szklanki roztopionego ciepłego masła

Składniki polewy mieszamy ze sobą. Smarujemy ciepłe bułeczki ! PYCHA  

Życzę smacznego !

Danuta Jabłońska

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl