skip to Main Content

Czekoladowa chmura – ciasto bezglutenowe

Czekoladowachmura

Bardzo dużo ludzi jest uczulonych na gluten, a wielu nawet o tym nie wie. Jeżeli jednak  nie chcesz jeść glutenu  lub nie możesz to nasze ciasto wg przepisu Nigelli Lowson jest bez mąki…

Czekoladowa chmura – ciasto bezglutenowe

Składniki:
  • 250 g gorzkiej czekolady posiekanej w drobne kawałki
  • 125 g masła
  • 6 jajek z wolnego wybiegu (2 w całości, 4 oddzielone białka od żółtek)
  • 175 g drobnego cukru do wypieków (podzielonego na dwie części – 75 g i 100g)

W oryginalnym przepisie jest skórka z pomarańczy i Cointreau. Ja jednak ich nie dodaję.

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – jest to ważne szczególnie w przypadku jajek.
  2. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić metalową lub szklaną miseczkę. Włożyć do niej czekoladę i masło. Po rozpuszczeniu dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  4. W misce miksera ubić 2 całe jajka i 4 żółtka wraz z 75 g cukru na puszystą masę.
  5. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając. W osobnej misce ubić 4 białka na sztywną masę, następnie do ubitych białek dodawać małymi porcjami pozostały cukier.
  6. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie wmieszać w masę czekoladową sylikonową szpatułką szpatułką.
  7. Przelać do tortownicy i piec około 45 minut w temperaturze 180ºC do popękania i wyrośnięcia ciasta.
  8. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się i to jest całkowicie naturalne.
  9. Ja piekę ciasto troszkę krócej dzięki czemu jest bardziej wilgotne w środku ale musicie znaleźć swój idealny moment upieczenia tego ciasta.
  10. Ciasto należy wystudzić.
  11. Na wierzch ciasta układamy ubitą śmietankę. Najlepiej ubić ją samemu.
  12. Wystarczy do tego 250 ml śmietanki kremówki minimum 30% (najlepiej 36%).
  13. Ubijamy w mikserze lub misce aż będzie puszysta. Ja nie dodaję do niej cukru ponieważ jestem fanką ciast mało słodkich ale jeśli lubicie dodajcie cukru (najlepiej pudru) do ubitej śmietanki.
  14. W sezonie można na wierzch położyć świeże owoce jak maliny, truskawki, czy wiśnie.

Ciasto to jest tak dobre, że pochłoniecie je od razu !!!

Życzę smacznego !

Danuta Jabłońska

 

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl