skip to Main Content

Żurek na domowym zakwasie! Pysznie …

Zurek

Za kilka dni rozpocznie się największe święto religijne, które w Polsce obchodzi się bardzo uroczyście. Ważnym elementem tych świąt jest stół, który bogaty jest w rozmaite potrawy. Wiele z nich robi się tylko raz w roku, dlatego muszą być przygotowane jak najlepiej. Jedną z potraw, które przez cały rok je się bardzo rzadko, a w święta Wielkanocne musi być wyjątkowa jest tradycyjny żurek na zakwasie domowej roboty.

Żurek na domowym zakwasie

Jest jedną z najsmakowitszych potraw Wielkanocnych. Nadaje on świętom pewnego, niepowtarzalnego smaku. Jednak źle przygotowany, może zniszczyć czar. Dlatego chcemy Wam dać kilka porad na przygotowanie smakowitego żurku.

Przygotowanie żurku

Zacznijmy od zrobienia zakwasu. Jest ważne, aby zrobić to odpowiednio 3 do 5 dni wcześniej. Zakwas domowy tworzy się około 1.5 godziny.

Składniki:

  • 3 lub 4 ząbki czosnku
  • 3 do 3,5 szklanek wody
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  •  1 kromka chleba razowego (suchego)

Przygotowanie:

  1. Na początku mieszamy wodę z mąką.
  2. Jeśli chcemy, aby nasz żurek był gęsty to dodajemy tylko 3 szklanki wody, a jeśli chcemy go rozrzedzić to wlewamy 3,5 szklanki wody.
  3. Następnie kroimy bardzo drobno czosnek, dodajemy go do mieszanki wody i mąki i mieszamy.
  4. Po wymieszaniu, całość przykrywamy gazą i kromką chleba i odstawiamy w dość ciepłe miejsce.
  5. Po dwóch dniach, gdy pojawią się bąbelki cały zaczyn mieszamy, przykrywamy gazą i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce.
  6. Oczywiście zakwas mieszamy każdego dnia. Jeśli chcemy, aby żurek był bardziej kwaśny, to zostawiamy zaczyn na dłużej.
  7. Ważne jest, aby zaczyn cały czas stał w ciepłym miejscu, bo od tego zależy jego jakość.

Gdy to już jest gotowe, możemy zabrać się do przygotowania żurku

Składniki:

  • 4 kawałki kiełbasy (białej)
  • 5-6 plastrów boczku
  • cebula
  • włoszczyzna
  • 2 szklanki zakwasu
  • ½ szklanki suszonych grzybów
  • ½ szklanki śmietany
  • sól, pieprz oraz majeranek

Przygotowanie:

  1. Do garnka na gaz wkładamy białą kiełbasę i zalewamy ją wodą.
  2. Musi być cała przykryta.
  3. Pilnujemy, aby dolewać wody, która wyparuje.
  4. Podczas gotowania, na patelni prażymy cebulę, którą po prażeniu wkładamy do garnka z włoszczyzną zalaną 1.5 l wody.
  5. Wrzucamy tam również boczek i grzyby.
  6. Czekamy, aż warzywa zrobią się miękkie, po czym je odcedzamy i zostawiamy sok z warzyw, a z nich możemy sobie skroić sałatkę.
  7. Po ugotowaniu się boczku i kiełbasy obie rzeczy kroimy na plasterki i wrzucamy z grzybami na patelnię do smażenia.
  8. Wywar z kiełbasy łączymy z wywarem z warzyw i dodajemy grzyby, zakwas i mięso.
  9. Całość cały czas gotujemy.
  10. Po dokładnym wymieszaniu żurku, dodajemy sól, pieprz i majeranek, według uznania.

Do żurku warto ugotować jajko na twardo. Żurek bez jajka traci wiele walorów smakowych, dlatego nie zapomnijmy o wisience na torcie.

Po przygotowaniu żurku wystarczy nakryć świąteczny stół, przystroić go w biały obrus, piękną zastawę i delektować się smakiem świąt!

Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl