skip to Main Content

Tarta z rabarbarem i bezą

Tartazbeza

W końcu wiosna uwielbiam tą porę roku. Wszystko kwitnie, rodzi się do życia i robi się zielono. Na targach, bazarkach już pełno nowalijek,  czyli to co wiosna przynosi, Qa wśród nich nasz ukochany rabarbar!

Rabarbar to prawdziwy przysmak z dzieciństwa. Pamiętają o nim szczególnie Ci, którzy dawniej jedli młode łodyżki rabarbaru z cukrem, wiedzą, o czym mowa. Na surowo oczywiście! Albo te babcine kompoty, które gasiły pragnienie w upalne dni albo ciasta w róznej postaci … Dzisiaj robimy tartę z rabarbarem i bezą!

Tarta z rabarbarem i bezą

Składniki:
Ciasto
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 50 g cukru pudru przesianego
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko organiczne 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w mikserze (najlepiej takim z nożami) i mielimy pulsacyjnie przez około 10 sekund. (Jeśli nie mamy miksera można to zrobić ręcznie ale należy uważać żeby ciasto miało jak najmniejszy kontakt z ciepłymi rękami)
  2. Ciasto wysypujemy na blat i łączmy składniki w całość.
  3. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto do wielkości foremki. Nawijając ciasto na wałek przenosimy równomiernie na foremkę. Dociskamy boki i odcinamy nadmiar ciasta.
  4. Nakłuwamy widelcem i umieszczamy znowu w lodówce na 30 minut.
  5. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy spód tarty „na ślepo” – czyli bez nadzienia, wyłożone papierem do pieczenia i obciążone np. fasolą. Po 10 minutach zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 8 minut na lekko złoty kolor.
Farsz:
  • 400 g rabarbaru
  • 2 łyżki ciemnego cukru muscovado
  1. Rabarbar myjemy, odcinamy zdrewniałe końce. Kroimy na 2 cm kawałki. W misce zasypujemy rabarbar cukrem i zostawiamy na około 30 minut aż zmięknie i puści sok.
  2. Przed wyłożeniem na spód tarty przecedzamy na sitku aby odsączyć z nadmiaru płynu.
  3. Odsączony rabarbar układamy na spodzie pieczemy około 30 min aż owoce zmiękną.
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru
  1. Ubijamy białka na prawie na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Piana powinna być błyszcząca i sztywna.

Na ciepłe ciasto wylewamy białka. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i po 3 minutach zmniejszamy temperaturę do 110 stopni. Pieczemy godzinę.

Po upływie czasu, wyłączamy piec i zostawiamy w uchylonym piekarniku.

Potem już tylko rozkoszujemy się delikatnością i wspaniałym smakiem, a do tego szklaneczka pysznego orzeźwiającego Kompotu z rabarbaru !!!

Życzę smacznego i udanego wiosennego pieczenia !!!

Danuta Jabłońska 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl