skip to Main Content

Pomysł na zdrowe śniadanie – szparagi i jajko

Niadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Musi być sycące, najlepej aby był na ciepło no i żeby było smaczne. Dodając do tego warzywo które właśnie pojawiło się na  straganach przychodzi mi tylko jeden pomysł Jako na miękko ze szparagami.

Szparagi, uwielbiam je, szczególnie zielone. Są bardzo zdrowe i wszechtronne. I to za co lubię je najbardziej – za smak, który jest naprawdę rewelacyjny przy niewielkiej obróbce (można je nawet jeść na surowo). Dzisiaj moja propozycja wykorzystania szparagów do najważniejszego posiłku w ciągu dnia !

Szparagi i jajko

  • 3-4 zielone szparagi
  • duży plaster prosciutto lub innej szynki dojrzewającej
  • jajko ze wsi lub najlepszej jakości ze sklepu
  • bagieta
  • dodatki – np. rukola
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie 

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Szparagi myjemy i obcinamy zdrewniałe końce.
  3. Jeśli nie wiecie gdzie obciąć weźcie szparaga i delikatni złamcie. On sam złamie się dokładnie w tym miesjcu w którym powinien.
  4. Szparagi owijamy szynką i wkładamy do piekarnika na 4-5 minut aż szynka stanie się lekko chrupiąca a szparagi będą nadal jędrne.
  5. W międzyczasie przygotowujemy idealne jajko na miękko. Jajko musi być w temperaturze pokojowej. Czytałam wiele teori na temat gotowania jaka na miękko. Kiedyś w programie kulinarnym usłyszałam o sposobie, kótry teraz wykorzystuję i jajko zawsze wychodzi idealne. W garnuszku należy nagrza wody aż będzie wrząca. Włączamy gaz i wkładamy jajko na 7 minut. Ni mniej ni więcej tylko na 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy jajko – powinno mieć idealnie ścięte białko i miękkie, lejące żółtko

Na talerzu układamy kromki bagietki (ja je wcześniej grillowałam), na to dajemy rukolę oraz upieczone szparagi. Polewamy oliwą z oliwek.

Oczywiście do takiego śniadania możemy podać inne warzywa, czy inne dodatki

Życzę zdrowia od rana !

Danuta Jabłońska 

 

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl