skip to Main Content

La Sbrisoletta – wyśmienita włoska szarlotka

Fotolia 36838521 Subscription Monthly XXL

Przepis ten pochodzi od mistrzów kuchni włoskiej Tony i Terry Sarcina z Mediolańskiej Szkoły Gotowania Altopalato. Jest to rodzaj włoskiego jabłecznika. Smakuje jak kruche, maślane ciasteczka przełożone masą jabłkową.

Warstwa jabłek jest lekko kwaskowa, co doskonale komponuje się ze słodyczą ciasta. Przygotowanie ciasta wraz z pieczeniem to tylko godzina. Nawet niezapowiedziani goście mogą zostać ugoszczeni gorącym jabłecznikiem.Dzięki obecności kaszy mannej w składzie ciasto ma bardzo ciekawą teksturę i smak. Pyszne ciasto w stylu crumble, zdecydowanie godne polecenia. A oto przepis:

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki (tortowa lub krupczatka)
  • 200 g kaszy manny
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • torebka drożdży suszonych

Na nadzienie:

  • 800 g jabłek
  • 1 łyżka rodzynek sułtanek
  • 1 łyżeczka rumu (może być wódka)
  • 1 łyżeczka orzechów piniowych (możemy zastąpić orzechami  arachidowych)
  • szczypta cynamonu
  • starta skórka z jednej cytryny

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • masło do wysmarowania tortownicy (można także wyłożyć tortownicę papierem pergaminowym)

Przygotowanie ciasta

  1. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy drożdże, kaszę mannę, cukier, masło w kawałkach i sól.
  2. Całość wyrabiamy koniuszkami palców, rozkruszamy dłońmi, mieszamy bez wygniatania, aby otrzymać ciasto o konsystencji wielu małych grudek.
  3. Można też pomóc sobie robotem kuchennym.
  4. Przygotowujemy nadzienie namaczając w alkoholu rodzynki, ścierając obrane jabłka na dużych oczkach tarki, dodając posiekane orzechy, szczyptę cynamonu i startą skórkę z cytryny.
  5. Na końcu dodajemy odciśnięte i posiekane rodzynki.
  6. Tortownicę smarujemy masłem [lub wykładamy papierem pergaminowym], wysypujemy połową ciasta tak, aby zachodziło na brzegi formy.
  7. Wykładamy nadzienie jabłkowe i posypujemy pozostałą ilością ciasta.
  8. Wierzch ciasta lekko wyrównujemy i zalewamy to szklanką mleka z roztrzepanymi dwoma żółtkami.
  9. Pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Nadaję się do jedzenia zarówno na ciepło jak na zimno

Smacznego!

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl