skip to Main Content

Rustykalna tarta z młodych papierówek

Rustykalna Tarta Z Mu0142odych Papieru00f3wek Fot. Danuta Jabu0142ou0144ska

Są takie rzeczy, które jednoznacznie kojarzą się z dzieciństwem i beztroskim latem. Z bieganiem cały dzień po łąkach, z wiszeniem na trzepaku bez konkretnego celu, z zabawą w podchody czy nocnym liczeniem gwiazd. Ja mam taki smak, który mi to wszystko przypomina, smak młodych jabłek – papierówek. Rosły dziko przy łące na której się bawiliśmy. Kiedy ktoś zgłodniał mógł po prostu sięgnąć po jabłko, kwaśne, twarde i soczyste.

Teraz kiedy na bazarku widzę te jabłka przywołują one wspominania od których od razu się uśmiecham.

Rustykalna tarta z młodych papierówek

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko wiejskie rozkłócone plus białko do posmarowania

Nadzienie

  • 1 kg jabłek papierówek, obranych z wydrążonymi gniazdami 
  • szklanka jeżyn
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. W mikserze z nożami umieścić mąkę, sól, cukier i masło.
  2. Na szybkich obrotach zmiksować składniki aż z masła powstaną grudki.
  3. Wysypać zawartość na blat, zrobić wgłębienie i wlać jajko.
  4. Zagnieść szybko ciasto, nie ugniatać go zbyt długo.
  5. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum  do lodówki aby odpoczęło.
  6. W międzyczasie przygotować nadzienie.
  7. Jabłka pokroić na mniejsze części (mogą być grubsze plastry albo kostka).
  8. Rozgrzać patelnię i rozpuścić na niej masło (uważając aby się nie spaliło).
  9. Dodać cukier, nie mieszać.
  10. Czekamy aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować wraz z masłem.
  11. Jak już całość zbrązowieje dodajemy jabłka.
  12. W zetknięciu z sokiem z jabłek cukier może się skawalić, można wtedy dodać odrobinę wody. dodajemy cynamon i mieszamy. Smażyć jabłka około  aż zmiękną.
  13. Na sam koniec dodać jeżyny i wymieszać. Zestawić z ognia.
  14. Ciasto wyjąć z lodówki, jeśli było w niej dłużej wyjąć je około  przed wałkowaniem.
  15. Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na okrąg około 30 cm.
  16. Nawijając ciasto na wałek umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  17. Na środku ciasta umieścić nadzienie, rozprowadzić po całości ale należny zostawić około 7 cm z każdej strony.
  18. Zawinąć boki ciasta do środka, nie musicie być precyzyjni w końcu to trata rustykalna.
  19. Boki ciasta posmarować ubitym lekko białkiem.
  20. Piec w temperaturze 180 st około  albo do czasu aż ciasto będzie brązowe i chrupiące.

Podawać na bogato – z lodami waniliowymi albo ubitą śmietanką ! 

 

Życzę smacznego

Danuta Jabłońska 

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl