skip to Main Content

Owoce morza w białym winie

Krewetkizchili

W upalne letnie dni nie mam ochoty na gorące, ciężkie dania ani takie które się długo przygotowuje. Wybieram posiłki które są szybkie w przygotowaniu, lekkie i lekko ciepłe. W mojej zamrażarce zawsze znajdziecie jakieś owoce morza (tak, niestety mrożone bo ciężko dostać świeże ale jeśli macie takie pod ręką to tym lepiej) – krewetki, kalmary, ośmiornice.

A w lodówce prawie zawsze jest natka pietruszki, chili i czosnek. Wina też u mnie nie brakuje. I z tej mieszanki produktów „must have” zawsze powstanie jakieś pyszne danie

Owoce morza w białym winie

Składniki – 1 porcja

  • 3-4 krewetki (u mnie – mrożone, surowe z pancerzykami)
  • 3-4 krążki kalmara
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże chili
  • spora garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • garść rukoli lub roszponki do dekoracji
  • sól, pieprz 
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. Owoce morza odmrażamy, jeśli tak jak ja macie krewetki w pancerzykach po odmrożeniu należy je obrać.
  2. Nie używajcie krewetek już obgotowanych.
  3. Rozmrożone krewetki i kalmary osuszcie na ręczniku papierowym.
  4. Czosnek należy obrać i pokroić w drobne paseczki.
  5. Chili pokrójcie na drobne paski – ja lubię ostre więc skroiłam połowę wy możecie tyle ile chcecie. 
  6. Na patelni rozgrzejcie olej.
  7. Wrzućcie na patelnie czosnek i chwilę przesmażcie (pilnując aby się nie spalił), następnie dodajemy owoce morza.
  8. Smażymy z obu stron tylko aż krewetki się staną różowe.
  9. Następnie wlewamy białe wino. Smażymy aż alkohol odparuje (powinno to zająć około 30 sekund), następnie dodajemy masło.
  10. Cały czas mieszamy. Dodajemy sporą szczyptę soli i trochę pieprzu.
  11. Czekamy aż sos się lekko zredukuje – ale nie za bardzo bo to jest właśnie to co będziecie zlizywać z talerza.
  12. Na sam koniec wrzucamy pietruszkę.
  13. Próbujemy sosu – jeśli jest za mało słony wiecie co zrobić.
  14. Na talerzu układamy zieleninę i na nią kładziemy zawartość patelni z całym pysznym sosem.
  15. Można polać oliwą do smaku. 

Podajemy ze świeżą bagietką w dużej ilości bo mówię Wam ten sos wymaga takiego towarzystwa. Można oczywiście dowolnie użyć samych krewetek lub samych kalmarów lub innych owoców morza jak np. ośmiorniczki.

 Życzę smacznego !

Danuta Jabłońska 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl