skip to Main Content

Letni makaron z cukinią i pomidorami

Makaron Z Cukini

Lubię lato za to, że zawsze mam jakieś pyszności w lodówce. Pełno warzyw i owoców, z których zawsze można przygotować pyszny obiad. A kuchnię włoską lubię za to, że z tych świeżych i pysznych składników można przygotować danie genialne. Najważniejsza zasada to sezonowość. Trzymajcie się tego to zawsze będziecie jeść pysznie i zdrowo.

Letni makaron z cukinią i pomidorami

Składniki

  • 1 mała cukinia zielona i żółta
  • 5 średnich pomidorów (kupcie takie pachnące latem na bazarku)
  • 1 ząbek czosnku
  • mała cebula
  • garść natki pietruszki
  • makaron – ja użyłam casarecce marki Barilla możecie jednak użyć innego
  • feta do pokruszenia
  • oliwa z oliwek dobrej jakości
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę na makaron. Pamiętajcie woda na makaron ma być tak słona jak woda morska.
  2. Cukinię myjemy i rozkrawamy ją na pół przez długość cukinii.
  3. Łyżeczką wydrążamy środek a następnie kroimy na półksiężyce.
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  5. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię (niezbyt gorącą) Smażymy, aż się zeszkli.
  6. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę czosnek.
  7. Następnie dodajemy cukinię.
  8. Lekko przesmażamy, 2 do 3 minut.
  9. W międzyczasie umyte pomidory kroimy na drobne kawałki, niedbale, nieważne jak i tak się rozpadną w trakcie gotowania.
  10. W trakcie smażenia cukinii lekko ją solimy.
  11. Następnie dodajemy pomidory. I na małym ogniu smażymy całość.
  12. W tym samym czasie dodajcie do wody makaron. Mój gotuje się bardzo szybko 5-7 minut. Jeśli macie makaron który gotuje się dłużej wrzucicie go wcześniej.
  13. Pomidory zaczną puszczać sok i zaczną się rozpadać. Możecie dodać do sosu pół filiżanki wody z makaronu to zagęści sos.
  14. Dodajcie pietruszkę, sól, pieprz do smaku. Pomidory się rozgotowały, cukinia udusiła, makaron też już się ugotował – czas połączyć te dwie rzeczy.
  15. Wrzućcie makaron na patelnię i dobrze potrząśnijcie. Sos ma oblepić makaron.

Rozłóżcie makaron na miseczki, posypcie pokruszoną fetą i polejcie oliwą z oliwek dobrej jakości!

 

Życzę smacznego

Danuta Jabłońska 

 

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl