skip to Main Content

Przepis na zawijaniec cynamonowy z leśnymi owocami

Owoce Lene 7

Lato niestety ma się ku końcowi. Jednak nadal możecie znaleźć na targach przepyszne owoce, które będą świetnym ukonorowaniem letnich smaków. Uwielbiam połączenie cynamonu i owoców. A w tym cieście jest to wybitnie smaczne. Zróbcie je rano w sobotni leniwy poraneka , Wasza rodzina będzie Was wielbić pod niebiosa.

Zawijaniec cynamonowy

Składniki:

  • około 550 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • opakowanie drożdży suszonych (7 g)
  • szczypta soli
  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • 120 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
  • 120 g rozpuszczonego masła

Nadzienie

  • 50 g masła
  • duża łyżka cynamonu
  • ¼ płatków migdałów
  • ¼ szklanki cukru
  • szklanka owoców – maliny, jeżyny, borówki, jagody
  • żółtko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Mąkę wraz z drożdżami przesiać do miski miksera lub jeśli wyrabiacie ręcznie po prostu do miski.
  2. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy dokładnie.
  3. Do miski dodajemy po kolei jajka, łącząc je z mąką.
  4. Następnie dodajemy mleko i łączmy z resztą skłądników.
  5. Na sam koniec dodajemy masło.
  6. Wyrabiamy ciasto. Ma być sprężyste, gładkie i puszyste.
  7. Jeśli jest zbyt klejące dodajcie mąki. Jesli używacie miksera macie szczęście bo wyrobi je za Was.
  8. Jeśli nie to chwilę Wam to zajmie.
  9. Ostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – powinno podwoić objętość, co mniej więcej zajmie 2 godz.
  10. Mniej więcej 10 min przed użyciem ciasta przygotowujemy nadzienie.
  11. Masło rozpuszczamy w rondelku estawiamy z ognia, dodajemy cukier i cynamon.
  12. Cukier nie powinien się rozpuścić.
  13. Wyrośnięte ciasto przebijamy a następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką.
  14. Rozwałkowujemy na prostokąt mniej więcej wielkości dużej blachy.
  15. Smarujemy całość masą z cynamonu a na wierzch sypiemy owoce.
  16. Nie dawajcie dużo owoców ponieważ one puszczą sok który może „zalać” ciasto.
  17. Następnie całość zwijamy ciasno w rulon, tak zwinięte ciasto układamy pionowo do siebie i przekrawamy na pół zostawiając mały koniuszek połączony.
  18. Następnie zawijamy z ciasta warkocz – pewnie część owoców Wam wypadnie.
  19. Włóżcie je po prostu z powrotem w dziury.
  20. Zwińcie ciasto w okrąg i delikatnie przełóżcie do okrągłej blaszki wyłożonej papierem.
  21. Posmarujcie roztrzepanym żółtkiem.
  22. Pieczcie w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut lub do zarumienienia.

W okresie zimowym kiedy nie ma owoców możecie posmarować zawijańca samym cynamonem lub innym nadzienim.

Życzę udanych wypieków !

Danuta Jabłońska

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl