skip to Main Content

Ryby i owoce morza, poznaj z nami ich smak

Fotolia 53511343 Frutii Dimare

Dla większość ludzi hasło owoce morza, czy też frutti di mare niejako automatycznie kojarzy się z pewnego rodzaju ekskluzywnością, skomplikowanym procesem przyrządzania i wysokimi kosztami składników.

Paradoksalnie najważniejszą rzeczą jeśli mówimy o owocach morza jest właśnie prostota. Jest czymś naturalnym fakt, że specyficzne i unikalne podwodne smaki na pewno nie zachwycają wszystkich. Wynika to z faktu, iż każdy człowiek ma swój własny gust kulinarny i owoce morza –  Owoce morza w białym winie niekoniecznie muszą się u każdego znajdować w strefie najbardziej lubianych dań.

Jednak z całą pewnością każdy powinien przynajmniej raz owych specyfików spróbować, by mieć okazję do wyrobienia sobie własnego zdania. W tym tekście postaramy się wam przekazać uniwersalne rady, które powinny sprawić, że przyrządzone przez was dania na bazie owoców morza będą charakteryzowały się najwyższą jakością.

Świeżość przede wszystkim!

Jeśli chcemy zapobiec rozczarowaniom, zwłaszcza jeżeli dopiero zaczynamy przygodę z owocami morza kluczowym elementem prowadzącym do sukcesu jest perfekcyjna świeżość! Nie powinno to nikogo dziwić, ponieważ sami wiemy, że na przykład świeże mięsa, czy warzywa smakują o niebo lepiej niż stare. Dodatkowa uniwersalna rada jest następująca: Nie przesadzać z ilością ziół oraz przypraw, gdyż mogą one stłamsić, bądź nawet zepsuć ich niesamowity smak! Szczególnie mamy na myśli tutaj sól, ponieważ owoce morza żyją w środowisku z natury słonym, dlatego też nie należy jej zbyt dużo dodawać.

Homary

W tym przypadku ze świeżością nie powinno być problemów, ponieważ zazwyczaj sprzedawane są żywe – są dostępne również mrożone, jednak ciężko określić ich świeżość, więc raczej powinno się ich unikać. Problemem w przypadku homara żywego może być kwestia jego uśmiercenia.

Są na to trzy sposoby: Pierwszy, uważany za najlepszy to włożenie go na około 15 minut do zamrażalnika, drugi przeznaczony jest dla osób mniej wrażliwych i zakłada wrzucenie homara żywcem do wrzątku. Należy się jednak wtedy spodziewać charakterystycznych pisków, które wydają te zwierzęta w trakcie gotowania. Trzeci sposób, najczęściej używany przez profesjonalistów, to wykonanie krótkiego cięcia między oczami skorupiaka.
Homara należy gotować siedem minut w wodzie z cytryną aż do zaczerwienienia szczypiec i zwinięcia się odwłoku. Dobrze komponuje się ze szparagami i sosem holenderskim.

Małże

W ich przypadku należy zachować ostrożność przy kupowaniu, gdyż małże w otwartych skorupkach nie są najświeższe. Definitywnie należy je umyć przed gotowaniem i oczyścić z ewentualnych narośli widocznych na skorupkach. Sam proces przyrządzania jest wręcz banalny: Małże wrzucamy do garnka gdzie czekają na nie: szalotka i czosnek. Zalewamy wszystko ulubionym, półwytrawnym, białym winem i gotujemy trzy minuty.

Krewetki

Jeśli chodzi o ich zakup to dostępne są zarówno surowe – w kolorze szarym jak i gotowane, których barwa jest zwykle różowa. Przyrządzenie krewetek również nie należy do najtrudniejszych:

  • można usmażyć się na patelni na oliwie, czy maśle, po czym doprawić solą i pieprzem
  • popularne jest również smażenie z czosnkiem, czy też papryczką chilli
  • innym pomysłem jest gotowanie na parze, które odznacza się intensywnym aromatem i jest polecane przez smakoszy.

Kalmary i Ośmiornice

Jeśli chodzi o te owoce morza to przy ich przyrządzaniu należy zachować szczególną ostrożność, gdyż łatwo sprawić, że staną się gumowate i niesmaczne. Najlepiej gotować je przez 30 sekund a potem zamarynować w oliwie z ulubionymi przyprawami.

Można także gotować je przez 30 min i podawać z ulubionymi sosami. W kwestii kalmarów można także je grillować, smażyć i dusić, jednak stanowczo odradzamy smażenie w panierce, gdyż zazwyczaj zabija ona smak kalmarów.

Należy również wspomnieć, że w kwestii ośmiornic nawet najlepsi kucharze mają nierzadko problemy z określeniem ich świeżości, dlatego też wszystkim początkującym poleca się najpierw skosztowanie ich w trakcie wakacji w jakimś miasteczku śródziemnomorskim, gdzie są łowione, bądź w renomowanej lokalnej restauracji w waszym mieście, by dowiedzieć się jak powinny smakować, a następnie metodą prób i błędów, dążyć do doskonałego smaku!

Frutti di mare wciąż nie są zbyt popularnie w Polskiej kuchni. Naszym zdaniem wynika to z faktu, że wielu ludzi boi się samemu próbować je przyrządzać, obawiając się, że potrawy wyjdą niesmaczne i jedynie zmarnują drogie składniki. Nic bardziej mylnego!

Najważniejsza jest świeżość i prostota, dlatego zachęcamy was do spróbowania, a kto wie, może owoce morza na stałe zagoszczą na waszych domowych stołach?

Redakcja LivingNatural.pl 

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl