skip to Main Content

Sałatka z pieczonej dyni i suszonych wiśni, czyli przepis na zdrową kolację

Saatkazdyniisuszonychwini 4

Są takie produkty, które mogłabym jeść zawsze. Ciągle, przez cały rok. Do tych składników zalicza się dynia. Myślicie sobie pewnie, że sezon na nią już dawno minął ale dynia na całe szczęście przechowuje się bardzo dobrze w chłodnych warunkach.

Dlatego, kiedy mam ochotę wyciągam z moich zapasów dynię i przyrządzam z niej dania które lubię najbardziej – curry, pure z dyni lub zupę dyniową . Tym razem postanowiłam zaszaleć i zrobić pożywną sałatkę !

Sałatka z pieczonej dyni i suszonych wiśni

Składniki

  • dynia (użyłam hokaido, można użyć dyni piżmowej lub innej dość twardej i nie rozpadającej się)
  • szklanka ugotowanego czerwonego ryżu (można użyć ciemnego bądź dzikiego ryżu)
  • garść suszonych wiśni
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • świeże chili
  • garść migdałów

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy na grube plastry i pieczemy z odrobiną oliwy i soli aż zmięknie ale się nie rozpadnie.
  2. Wiśnie kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Chili kroimy na drobne paski.
  4. Migdały kroimy w słupki i prażymy.
  5. Dynię po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki.
  6. W misce mieszamy wszystkie składniki.
  7. Doprawiamy oliwą i solą.

 Można podawać jako osobne danie lub dodatek do np. ryby lub mięsa

A CO ZROBIĆ Z DYNI ? O TYM JUŻ W NASZYM DZIALE FOOD&DRINK. Znajdziecie tu przepisy na przepyszny„KREM Z DYNI”  oraz „SAŁATKA Z PIECZONEJ DYNI I SUSZONYCH WIŚNI”

Życzę smacznego!

Danuta Jabłońska

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl