skip to Main Content

Wielkanocny mazurek z domowym rozmarynowym kajmakiem!

Mazurek

Mazurki wielkanocne to ciasta, które goszczą na naszych stołach raz do roku. Może to właśnie z tego powodu większość wielkanocnych mazurków jest tak nieprzyzwoicie słodka i pyszna.

Jeden z najlepszych i najbardziej lubianych mazurków wielkanocnych to mazurek kajmakowy z płatkami migdałów, przepyszny i trudno mu się oprzeć!

Ale tym razem przygotujemy wielkanocny mazurek z domowym rozmarynowym kajmakiem (inspiracja dulce de leche Martha Stweart), a o to i nasz przepis na wielkanocny stół. 

Wielkanocny mazurek z domowym rozmarynowym kajmakiem

Co potrzebujemy, aby  przygotować mazurek

Kruche ciasto

  • 350 g mąki krupczatki (można użyć mąki tortowej)
  • 200 g bardzo ziemnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej śmietany (można zastąpić jogurtem)
  • 2 żółtka z jajek dobrej jakości

Przygotowanie ciasta 

  1. W przypadku kruchego ciasta składniki nie muszą być wyjęte wcześniej z lodówki.
  2. Umieść przesianą mąkę i cukier w mikserze.
  3. Dodaj pokrojone na kostki masło.
  4. Na szybkich obrotach połącz masło z mąką.
  5. Dodaj śmietanę i żółtka.
  6. Kilkoma ruchami miksera połącz tylko składniki.
  7. Wysyp zawartość na blat i szybko zagnieć ciasto.
  8. Masło musi pozostać zimne więc należy to robić bardzo sprawnie.
  9. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. pół godziny (wskazówka – ciasto możesz zrobić dużo wcześniej i użyć jak tylko będzie ci potrzebne).
  10. Przed wałkowaniem ciasta wyjmij je z lodówki i chwilę odczekaj aby lekko zmiękło.
  11. Obsyp blat mąką i wałkuj ciasto obracając je w jedną stronę z każdym ruchem tak aby było równomiernie rozwałkowane.
  12. Po dopasowaniu do blaszki nawiń ciasto na wałek i umieść na blaszce.
  13. Wepchnij boki do dołu a następnie dosuń brzegi.
  14. Nadmiar ciasta obetnij nożem.
  15. Nakłuj wnętrze ciasta widelcem.
  16. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około 1-2 godz.
  17. Nagrzej piekarnik do 180 st. Na ciasto połóż papier do pieczenia oraz coś co obciąży ciasto (ja używam mieszanki fasoli).
  18. Piecz przez 10 minut, następnie usuń papier z fasolą i piecz kolejne 10 minut aż ciasto będzie lekko brązowe.

Domowy rozmarynowy kajmak (inspiracja dulce de leche Martha Stweart)

  • 3 szklanki mleka tłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 duże gałązki świeżego rozmarynu
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie kajmaku 

  1. W dużym garnku umieścić mleko, śmietankę, rozmaryn i wydrążone nasionka z wanilii. Mieszankę podgrzać.Należy uważać aby jej nie zagotować.
  2. Następnie wyłączyć i zostawić na około 30 minut tak aby uwolnił się aromat rozmarynu.
  3. Następnie przelać płyn przez sitko do garnka z dużym dnem.
  4. Dodać cukier i sól.
  5. Kajmaku nie mieszamy!
  6. Gotujemy na bardzo małym gazie, aż woda wyparuje i powstanie gęsta, złota masa. Może to zając około 2,5 do 3 godz. Masa ma być dość gęsta, jednak należny pamiętać, że po wystygnięciu jeszcze stężeje więc musi nadal być lekko płynna.
  7. Masę wystudzić.
  8. Na przygotowany spód przelać masę i włożyć do lodówki.

Nasza propozycja podania mazurka :

  • garść płatków migdałów
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka suszonych wiśni
  • 1 łyżka rumu (lub innego alkoholu)

Ozdabianie mazurka 

Wiśnie pokroić na małe kawałki i zalać alkoholem. Migdały i orzechy włoskie uprażyć na patelni. Wiśnie po około godzinie odsączyć. Posypać mazurka mieszanką bakalii.

Oprócz mazurka na naszym stole nie może zabraknąć sernika, a z innych dań koniecznie przygotujcie żurek na domowym zakwasie !!! 

Smacznego i udanych wypieków! 

Danuta Jabłońska

 

 

Redakcja LivingNatural.pl

 

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl