skip to Main Content

Jaglano – serowe kluski z sosem truskawkowym

Kluseczki1

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Dlatego zawsze staram się regularnie podawać ją mojej rodzinie. Ale nie wszyscy moi bliscy za nią przepadają. Ostatnio udało mi się ją podać w nieco inny sposób.

Zrobiłam leniwe kluseczki, które są pyszne i zdrowe. A polane przepysznym sosem truskawkowym stworzyły pyszny i zdrowy obiad. Bardzo smakowały moim dzieciom i mężowi, którzy nie wyczuli kaszy jaglanej …. Do tego są bardzo proste w wykonaniu!

Jaglano – serowe kluski z sosem truskawkowym

Składniki:

  • 400g chudego twarogu
  • 100g kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 100g mąki
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 400g truskawek
  • syrop klonowy

Wykonanie i przygotowanie: 

  1. Kaszę jaglaną płuczemy pod gorącą wodą
  2. W między czasie grzejemy mleko i przekładamy do niego kaszę. Gotujemy około 15-20 minut
  3. Ostudzoną kaszę przesypujemy do misy blendera, dodajemy rozdrobiony w rękach twaróg i miód Wszystko miksujemy do uzyskania dość gładkiej masy
  4. Dodajemy jajko oraz mąkę i wyrabiamy. Formujemy rulony, które dzielimy na małe kawałki.
  5. Gotowujemy wodę i solimy, do której przekładamy kluski. Gotujemy około 4-5 minut
  6. W tym czasie przygotowujemy sos truskawkowy, którym będziemy polewać nasze kluseczki.
  7. Truskawki myjemy, wycinamy szypułki. Miksujemy blenderem na gładki sos razem z syropem klonowym.

 Kluseczki podajemy polane sosem truskawkowym i udekorowane miętą !

Polecamy ! 

Redakcja LivingNatural.pl 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl