skip to Main Content

Domowa granola, czyli przepis na zdrowe śniadanie

Granola

Wszyscy wiemy, że własnoręcznie przygotowane jedzenie smakuje lepiej, po pierwsze bo jest to efekt naszego wysiłku a po drugie dokładnie zdajemy sobię sprawę jakich produktów użyliśmy do jego przygotowania.

Może nie uwierzycie ale podobnie jest z domowej roboty granolą – ta własnoręcznie zrobiona niewiele ma wpólnego z tą ze sklepu. Dopasowana do naszych upodobań w żadnej mierze nie może rónać się z gotową mieszanką. Idealnie smakuje z jogurtem i świeżymi owocami. Jest idealnym dodatkiem do musli (również własnego przygotowania). Może też być świetną przekąską na wycieczce czy w pracy. A Wasze dzieci będą za nią przepadały i z radością o nią poproszą zamiast batonika.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki pestek dyni
  • pół szklanki słonecznika
  • garść płatków migdałów
  • garść orzechów laskowych
  • garść płatków kokosa (nie wiórków, opcjonalnie)
  • 2 pomarańcze – sok plus starta skórka
  • 6 dużych łyżek miodu (może być wielokwiatowy, musi być płynny)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Opcjonalnie – pół szklanki otrąb

Przygotowanie

  1. Aby granola była chrupiąca i aromatyczna, na początku musimy uprażyć pestki i orzechy w piekarniku.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. Pestki i orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Pieczemy około 10 minut, aż z orzechów nie będziemy mogli zdjąć skórki a pestki nie będą zrumienione.
  4. W międzyczasie w misce mieszamy płatki owsiane, żurawinę, otręby.
  5. Po wyjęciu blachy z piekarnika w miarę możlwiości zdejmujemy skórkę z orzechó laskowych i lekko je rozgniatamy (chcemy nadal mieć duże kawałki).
  6. Wystudzone płatki, orzechy i pestki mieszamy z wcześniej przygotowaną mieszanką.

W małym garnuszku na małym ogniu mieszamy miód i wyciśnięty sok i skórę z pomarańczy oraz olej. Taką płynną miksturę wlewamy do suchej mieszanki. Dokładnie mieszamy aby płyn posklejał wszystkie suche składniki. Jeśli mikstura nadal jest za sucha dodajemy miód i sok.

Mieszankę wykładamy na blachę wyłożoną paierem do mieczenia. Ugniatamy na „placek” na wysokość około pół centymetra. Temperaturę zmniejszamy do 140 stopni i wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut sprawdzając aby granola się nie przypaliła. Zrumienioną granolę wyjmujemy i zostawiamy na blesze do wystudzenia. Następnie dziely ją na różnej wielkości kawałki i wkładamy do szczelnie zamykanego słoika.

W każdej chwili możesz odkręcić słoik i pozwolić sobie na chwilę słodkiej i zdrowej przyjemności.

W zależności od waszych upodobań do granoli możemy dodać inne składniki lub zastąpić je prpoponowanymi powyżej. Kilka pomysłów na inne dodatki – rodzynki, suszone śliwki czy ananasy, orzechy włoskie lub inne orzechy jakie lubicie, ziarna sezamu.

Wybierzcie się na bazarek do stoiska z takimi smakołykami i użyjcie swojej wyobraźni i podążajcie za smakiem.

 

Życzę smacznego !

Danuta Jabłońska 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl