skip to Main Content
+48-882-193-164 office@livingnatural.pl

Mąka z cieciorki

Fotolia 40288391 Subscription Monthly XL

Ile funkcji może mieć mąka? Zapewne wiele, ale ta jest szczególna, ponieważ może zastępować wiele składników, być dodatkiem do różnych potraw czy nawet dodać charakteru egzotycznego niejednemu daniu.

 

 Czym jest cieciorka?

Cieciorki jest rośliną z rodziny bobowatych, o pierzastych liściach pochodzącą z Azji, Europy czy Afryki Północnej. Ma kwiaty motylkowe, przypominające luźną główkę, stąd też nazwa łacińska tłumaczona po polsku jako mała korona (łac. coronilla).

Co zawiera mąka z cieciorki?

Mąka z cieciorki, jest składnikiem kuchni, który zawiera wiele związków, które są podstawą w odżywianiu człowieka. Posiada ona białko, które jak wiemy, potrzebujemy do podstawowego rozwoju, węglowodany i niewielką ilość tłuszczy (1.1 g). To co jest bardzo ważne dla kobiet w ciąży to kwas foliowy, który możemy znaleźć w mące z cieciorki i który jest fundamentem w rozwoju cewy nerwowej u dziecka, które jest w brzuchu matki. Innym ważnym elementem wchodzącym w skład mąki jest błonnik, żelazo, potas oraz wiele witamin m.in. witamina B1, B6. Ponadto znajdziemy w niej fosfor, magnez, selen.

Zastosowanie mąki z cieciorki

Mąka z cieciorki używana jest w gastronomii i jest bardzo wielofunkcyjna. Można ją zastosować jako „zagęszczacz” do sosów różnego rodzaju czy zup. Nie jeden kucharz stosuje ją jako dodatek do standardowej mąki przy robieniu wypieków, jako zamiennik za bułkę tartą. Dodaje się ją również do naleśników, którym nadaje się niecodzienny charakter.

Przygotowanie mąki z cieciorki

Aby przygotować mąkę z ciecierzycy, przygotowujemy nasiona, które prażymy na patelni. Gdy nasiona wystygną, mielimy je w spożywczym młynku najdrobniej jak to tylko możliwe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WordPress spam zablokowany CleanTalk.
Back To Top
Search