skip to Main Content

Lukrecja na zdrowie i dla przyjemności!

Fotolia 9784321 SLukrecja

Lukrecja, jest to roślina, która występuje głównie w południowej Europie   i Azji. Zalicza się do grupy tych, które wykorzystuje się w lecznictwie- ziołolecznictwie, przemyśle spożywczym jak również kosmetycznym. Używano jej już w starożytności…

 

Skład lukrecji

U lukrecji wykorzystuje się korzeń oraz rozłogi. Jest w niej wiele substancji  między innymi glicyryzyna, która sprawia, że lukrecja ma słodki smak i pozwala na wiązanie wody w skórze. Poza glicyzyryną jest też betaina, cholina, pektyny, saponiny, fitosterole, izoflawony, flawonoidy, polisacharydy oraz związki mineralne. 

Lukrecja- zastosowanie

Lukrecja stosowana jest przy wielu dolegliwościach. Działa ona antyalergicznie, przeciwłojotoko, przeciwzapalnie. Można ją stosować przy problemach z wykrztuszaniem. Ponadto lukrecja działa moczopędnie, przeciwobrzękowo i przeciwwirusowo, redukuje zaczerwienienia. Wspomina się też o niewielkim znaczeniu lukrecji przy podnoszeniu ciśnienia krwi.

W kosmetyce lukrecję możemy znaleźć w szamponach, kremach, tonikach czy żelach różnego rodzaju. Świetnie zapobiega łuszczycy i wykorzystywana jest do zapobiegania zmianom atopowym skóry.

Jeśli chodzi o przemysł spożywczy to lukrecja najlepiej sprawdza się w cukiernictwie. Można z niej robić cukierki, które mają ciemną barwę. Jej smak jest zbliżony do anyżu, dlatego jej aromaty można znaleźć w greckim ouzo. Używa się jej również do produkcji włoskiego likieru sambuca.

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl