skip to Main Content
+48-882-193-164 office@livingnatural.pl

Borówki amerykańskie i jagody – naturalne lekarstwo

Fotolia 37936052 Borwka

Pod koniec  lipca pojawiają się kolejne moje ulubione owoce: borówki amerykańskie i jagody. Niestety tak jak pozostałych owoców sezonowych szybko ich sezon  się kończy. Także  śpieszymy się , żeby najeść się nimi do woli. Borówki i jagody są pyszne i bardzo zdrowe. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów i wypieków.

W czasach, gdy nie znano jeszcze  antybiotyków to czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano także nimi gronkowca. Nawet w dzisiejszych czasach lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.

Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny lek  na wiele chorób, który musiał być w każdym domu. Indianie z kolei wierzyli w uzdrawiającą moc owoców borówki.

Borówki amerykańskie i jagody

Warto jeść świeże, ale możemy także dodawać  je do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Możemy robić  dżemy i soki, a także mrozić świeże owoce borówki amerykańskie, ponieważ borówki są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą smaku i wartości odżywczych.

Napary z suszonych owoców borówki i jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy  leczą kaszel i infekcje układu oddechowego.

W czasie biegunki zaleca się pić sok z jagód lub napar z suszonych jagód, ponieważ dzięki dużej zawartości garbników uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, ponieważ zwalcza w  organizmie wszystkie toksyny i chroni przed pylicą.

Borówka amerykańska działa skuteczniej w profilaktyce chorób nowotworowych, a czarna jagoda ma silniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, ponieważ zawiera więcej garbników.

Borówka amerykańska i jagody – jako przeciwutleniacze

Bardzo ważne jest aby nasza codzienna dieta była bogata w pokarmy, które zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy najwięcej ma borówka amerykańska. Podobnie jak borówka amerykańska działają czarne jagody. Pod jednym względem są nawet skuteczniejsze: zawierają bowiem przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w swoim składzie borówki amerykańskie. Jest to mirtylina odpowiedzialna za uelastycznienie naczyń krwionośnych, ale nie tylko. Mirtylina zawarta z jagodach wraz z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. Dzięki czemu skutecznie przeciwdziała anemii.

Borówki amerykańskie i jagody  – źródło witamin i niski cholesterol

Antyutleniacze, które są  w jagodach i borówkach amerykańskich obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego”  (HDL). Znajdujące się w borówkach amerykańskich i jagodach  pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP także korzystnie wpływają na nasz organizm. Znaczący jest również błonnik, dzięki któremu duża część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przedostaną się do układu krwionośnego. Zawarte w borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Podobne antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach amerykańskich dwa kwasy – foliowy i egalowy. Kwas foliowy wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży odpowiada za prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Z kolei kwas egalowy przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

Borówki amerykańskie i jagody – a nasz wzrok i dla cukrzyków

Właściwości borówek amerykańskich i  jagód wykorzystywane są także w lekach. Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą  podobnie jak insulina, regulujące poziom cukru we krwi. Suszone liście jagód są jednym ze składników mieszanki ziołowej dla cukrzyków. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych oraz pomocne też są  po wielogodzinnej pracy przy komputerze.

Deser jagodowy jest zatem dobry na wszystko ! i poprawia samopoczucie …

Redakcja LivingNatural.pl 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WordPress spam zablokowany CleanTalk.
Back To Top
Search