skip to Main Content

Śliwki owoce wpływające na zdrowie i …..

Fotolia 45027523 Sliwki

Śliwka jest niedocenianym owocem w naszym codziennym jadłospisie. Śliwki to owoce, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i naszą urodę. Już rozpoczął się sezon na śliwki. 

Mało kto wie, że ten niepozorny owoc ma mnóstwo dobroczynnych właściwości. Niestety śliwka jest niedoceniana i bardzo często przegrywa z innymi owocami, jeżeli chodzi o popularność.  Węgierki czy mirabelki. To najpopularniejsze odmiany, a można ich wymienić o wiele więcej.  Śliwki to zdrowy dodatek do mięs, przetworów, ciast i nie tylko. Śliwki są bardzo wartościowymi owocami również te suszone.  

Śliwki i ich składniki odżywcze 

Tak jak pisałam na wstępie dużo tracimy, nie uwzględniając śliwki w naszym  jadłospisie. Śliwki bowiem  zawierają bardzo dużą ilość składników, które to składniki dbają o nasze zdrowie i urodę. Śliwki posiadają : witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i błonnik.

Właściwości lecznicze i zdrowotne śliwek 

Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne i dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu. Zalecane są dla osób z problemami jelitowymi, u których występują zatwardzenia , ponieważ posiadają  pektyny (rodzaj błonnika), który pobudza perystaltykę jelit oraz opróznia zalegające w nich resztki pokarmu i szkodliwe produkty przemiany materii.

Śliwki są także stosowane w  profilaktyce raka jelita grubego. Spożywanie codziennie 3-5 śliwek może nas uchronić przed jego rozwojem. Śliwki działają także przeciwmiażdżycowo, hamują wchłanianie cholesterolu , działają zbawiennie na nasz układ nerwowy dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 oraz regulują ciśnienie krwi. 

Śliwki polecane są także dla tych, którzy  mają cerę naczynkową, ponieważ dzięki dużej zawartości  witaminy C i K  wspomagaja przepływ krwi i uszczelniają tym samym naczynia krwionośne. 

Trochę ciekawostki …

W magazynie  Agriculture and Food Chemistry został zamiesczony artykuł o dobroczynnych właściwościach  ekstraktu ze śliwek i brzoskwiń. Naukowcy z Texas AgriLife Research Lab przeprowadzili badania, których wyniki wskazują, że naturalne ekstrakty z owoców śliwy (Black Splendor) i brzoskwini (Rich Lady) niszczą komórki nowotworowe, nie degradując jednocześnie komórek zdrowych. Ekstrakty okazały się być skuteczne także w bardzo agresywnych formach nowotworu. 

 

Ze śliwek przgotujemy przepyszne przetwory, dżemy, konfitury, kompoty, ciasta i knedle, a wy już macie pawidła, bo my tak ……

 

 

 

 

 

 

Redakcja LivingNatural.pl

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl