skip to Main Content

Karczochy właściwości, działanie na wątrobę i odchudzanie

Fotolia 44422736 Karczoch

Każdy z nas na pewno kiedyś korzystał z ziółek czy leków na wątrobę. W aptekach możemy kupić bardzo wiele różnych specyfików. Sięgamy po nie najczęściej po obfitych posiłkach, gdy odczuwamy dyskomfort czy ból w nadbrzuszu.

Karczochy właściwości hepatoprotekcyjne

To nie tylko pyszny dodatek do dań i potaw . To także również roślina, która może pomóc w wielu dolegliwościch i kłopatach trawiennych oraz w profilaktyce miażdżycy i cholesterolu. Mało jednak osób wie, że karczochy właściwości hepatoprotekcyjne mają znaczące co powoduje, że stosowaną sa w postaci tabeletek w leczeniu chorób wątoby. Medycyna naturalna odgrywa do dziś bardzo ważną rolę we współczesnej medycynie. Możemy poczytać o właściwościach hepatoprotekcyjnych surowców roślinnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Poza właściwościami leczniczymi przypisuje się im także właściwośći ochronne, ponieważ osłaniają miąższ naszej wątroby. 

Karczochy dobroczynnie działają na wątrobę i odchudzanie!

Karczoch jest jeszcze mało znanym i docenianym warzywem w naszym kraju. Dlatego bardzo rzadko po niego sięgamy. Tymczasem warto poznać  jego zalety, a w szczególności dobroczynny wpływ karczocha na wątrobę i odchudzanie.

Jakie witaminy znajdziemy w karczochu?

Owoce karczocha są bogate m.in.:  w beta karoten, witaminy z grupy B, witaminę C , potas, cynarynę oraz związki polifenolowe. Dzięki nim karczochy mają dobroczynne właściwości dla naszego organizmu ponieważ:

  • działa żółciopędnie i odpowiada za poprawę procesów trawiennych
  • wpływa na poziom lipidów oraz cholesterolu we krwi 
  • pełni rolę ochronną dla układu naczyniowego 
  • wywiera działanie przeciwmiażdżycowe

Nasze wskazówki jak i kiedy kupować karczochy 

Karchochy kupujemy na przełomie wiosny i lata, ponieważ wtedy są najsmaczniejsze. 

Przy kupnie karczocha zwracamy uwagę na kształt liści, które powinny być twarde, ostre i zielone. A gdy złamiemy liścia powinien wypłynąc z nich sok. 

Karczochy spożywamy zaraz po zakupie lub przechowujemy w lodówce przez 3-5 szczelnie owinięte w folię aluminiową. 

Karczochy możemy podawać pieczone lub gotowane. Mogą byc takzę przystawką do różnych sosów lub też jako dodatek do sałatek i surówek. 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WordPress spam zablokowany CleanTalk.
Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Zawsze ciekawy NEWSLETTER!
Gwarantujemy co tydzień świeżą dawkę nowości! Zapisz się do Newslettera i poznaj zalety bieżących informacji
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl