skip to Main Content

Kapusta kiszona – źródło zdrowego soku!

Fotolia 48714278 Sokzkapusty

Często się przeziębiasz? Zdarza Ci się narzekać na bóle brzucha? Masz niedobory witamin? Mamy na to naturalny sposób. Jaki ? To pyszny i zdrowy sok z kapusty kiszonej. Już w starożytności  sokiem z kiszonej kapusty leczono wszystkie schorzenia przewodu pokarmowego, przeziębienia, niedobory witamin, kłopoty ze stawami czy bezsennością.

Trochę informacji – kapusta kiszona 

Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii między innymi Leuconostoci i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Charakteryzuje się mocnym, kwaśnym smakiem, który zawdzięcza kwasowi mlekowemu.

Szczepy bakterii , które są w produktach  kiszonych działają podobnie jak antybiotyki niszcząc organizmy chorobotwórcze w naszym organiźmie. Produkty fermentowane naturalnie wytwarzają bakteriocyny, czyli naturalne antybiotyki. Eliminują bakterie chorobotwórcze, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu.

Wchodzące w skład kapusty kiszonej fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo dlatego są niezastapione w leczeniu wielu schorzeń.

Sok z kiszonej kapusty skład

Sok z kiszonej kapusty zawiera wiele składników mineralnych takich jak: witamin B i C. Zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez, cynk. Kapusta kiszona ma bardzo dużą zawartość siarki, czyli  pierwiastka, który korzystnie wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. 

Sok z kapusty kiszonej zastosowanie lecznicze

  • Działa przeciwnowotworowo. Wiele badań naukowych dowiodło, że spożywanie kapusty kiszonej lub picie soku z kiszonej kapusty obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy i jelita grubego.
  • Oczyszcza organizm. Dzięki zawartości bakteri probiotycznych korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz usuwa toksyny z naszego organizmu.
  • Cenne źródło błonnika. Picie soku z kapusty kiszonej przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę  materii oraz zapobiega zaparciom.
  • Wróg pasożytów. Jak wiemy pasożyty nie lubią kwaśnego środowiska, dlatego podczas kuracji sokiem z kiszonej kapusty pasozyty giną. 
  • Zwiększa libido. Kiszona kapusta oraz jej sok  to  naturalny sposób na  zwiększenie popędu seksualnego oraz  pozytywnie wpływa na płodność.
  • Ponadto, sok z kapusty kiszonej jaki jej przetwory  niwelują szkodliwe działanie alkoholu oraz wzmacnia odporność organizmu na stres. Poprawia także funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
  • Wzmacnia odporność ogólną, a także łagodzi objawy przeziębienia, płukanie gardła sokiem z kapusty pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych. 
  • Przynosi ulgę w chorobie wrzodowej. 
  • Chroni nasza wątrobę, śledzionę oraz woreczek żółciowy oraz działa odmładzająco, ponieważ zawiera wiele przeciwutleniaczy oraz stymuluje wzrost komórek. 
  • Sok z kapusty kiszonej zalecany jest przy leczeniu anemii. 
  • Obniża poziom cholesterolu.

Sok z kiszonej kapusty powiniśmmy pić przez cały rok, chociaż najwięcej powinniśmy go spożywać w okresie jesienno-zimowym. Pijac sok z kapusty kiszonej wzmocnimy naszą odporność, poczujemy przypływ energii oraz poczujemy się odmłodzeni. 

A więc jemy i pijmy sok z kapusty kiszonej dla naszego zdrowia !!!

Redakcja LivingNatural.pl 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WordPress spam zablokowany CleanTalk.
Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Zawsze ciekawy NEWSLETTER!
Gwarantujemy co tydzień świeżą dawkę nowości! Zapisz się do Newslettera i poznaj zalety bieżących informacji
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl