skip to Main Content

Kapusta kiszona – źródło zdrowego soku!

Fotolia 48714278 Sokzkapusty

Często się przeziębiasz? Zdarza Ci się narzekać na bóle brzucha? Masz niedobory witamin? Mamy na to naturalny sposób. Jaki ? To pyszny i zdrowy sok z kapusty kiszonej. Już w starożytności  sokiem z kiszonej kapusty leczono wszystkie schorzenia przewodu pokarmowego, przeziębienia, niedobory witamin, kłopoty ze stawami czy bezsennością.

Trochę informacji – kapusta kiszona 

Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii między innymi Leuconostoci i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Charakteryzuje się mocnym, kwaśnym smakiem, który zawdzięcza kwasowi mlekowemu.

Szczepy bakterii , które są w produktach  kiszonych działają podobnie jak antybiotyki niszcząc organizmy chorobotwórcze w naszym organiźmie. Produkty fermentowane naturalnie wytwarzają bakteriocyny, czyli naturalne antybiotyki. Eliminują bakterie chorobotwórcze, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu.

Wchodzące w skład kapusty kiszonej fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo dlatego są niezastapione w leczeniu wielu schorzeń.

Sok z kiszonej kapusty skład

Sok z kiszonej kapusty zawiera wiele składników mineralnych takich jak: witamin B i C. Zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez, cynk. Kapusta kiszona ma bardzo dużą zawartość siarki, czyli  pierwiastka, który korzystnie wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. 

Sok z kapusty kiszonej zastosowanie lecznicze

  • Działa przeciwnowotworowo. Wiele badań naukowych dowiodło, że spożywanie kapusty kiszonej lub picie soku z kiszonej kapusty obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy i jelita grubego.
  • Oczyszcza organizm. Dzięki zawartości bakteri probiotycznych korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz usuwa toksyny z naszego organizmu.
  • Cenne źródło błonnika. Picie soku z kapusty kiszonej przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę  materii oraz zapobiega zaparciom.
  • Wróg pasożytów. Jak wiemy pasożyty nie lubią kwaśnego środowiska, dlatego podczas kuracji sokiem z kiszonej kapusty pasozyty giną. 
  • Zwiększa libido. Kiszona kapusta oraz jej sok  to  naturalny sposób na  zwiększenie popędu seksualnego oraz  pozytywnie wpływa na płodność.
  • Ponadto, sok z kapusty kiszonej jaki jej przetwory  niwelują szkodliwe działanie alkoholu oraz wzmacnia odporność organizmu na stres. Poprawia także funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
  • Wzmacnia odporność ogólną, a także łagodzi objawy przeziębienia, płukanie gardła sokiem z kapusty pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych. 
  • Przynosi ulgę w chorobie wrzodowej. 
  • Chroni nasza wątrobę, śledzionę oraz woreczek żółciowy oraz działa odmładzająco, ponieważ zawiera wiele przeciwutleniaczy oraz stymuluje wzrost komórek. 
  • Sok z kapusty kiszonej zalecany jest przy leczeniu anemii. 
  • Obniża poziom cholesterolu.

Sok z kiszonej kapusty powiniśmmy pić przez cały rok, chociaż najwięcej powinniśmy go spożywać w okresie jesienno-zimowym. Pijac sok z kapusty kiszonej wzmocnimy naszą odporność, poczujemy przypływ energii oraz poczujemy się odmłodzeni. 

A więc jemy i pijmy sok z kapusty kiszonej dla naszego zdrowia !!!

Redakcja LivingNatural.pl 

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl