skip to Main Content

Suszone owoce lepsze niż słodycze!

Fotolia 40734161 Suszoneowoce

Chęć zjedzenia czegoś słodkiego dotyka nas wszyskich, ale Ci którzy nie mają, aż takiej silnej woli szybko poddają się słodkościom. Jak więc temu zaradzić? Mamy na to sposób. 

Jemy suszone owoce, które są znakomitym „zamiennikiem” słodyczy, a do tego są bardzo zdrowe. Posiadają około 25% więcej witamin niż owoce świeże, ponieważ zawierają mniej wody.

Suszone owoce i witaminy 

Witaminy jakie możemy znaleźć w suszonych owocach to witamina K, która odpowiada m.in. za krzepnięcie krwi, powoduje wstrzymanie krwawienia przy zranieniu, hamuje rozwój raka piersi, jajników. Ponadto, suszone owoce są bogate w witaminę B, miedź, żelazo, potas czy magnez. Nie można w składzie suszonych owoców pominąć błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit.

Glikemiczne właściwości owoców suszonych sprawiają, że gdy dodaje się je do posiłku, dłużej można cieszyć się uczuciem najedzenia. Dodatkowo, nie trzeba będzie się martwić o niekontrolowane napady łakomstwa.

Pomimo wielu zalet, jakie posiadają suszone owoce, jest też niestety kilka wad. Suszone owoce są bardzo kaloryczne, dlatego należy być bardzo ostrożnym przy ich spożywaniu i nie można się zapomnieć, żeby nie zjeść ich za dużo. 

Po drugie mogą one spowodować wzdęcia lub biegunkę, ponieważ zawierają związek zwany sorbitolem.

Nie poleca się suszonych owoców osobom, które mają wrzody żołądka lub cierpią na zespół jelita wrażliwego.

 

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl