skip to Main Content

Nietolerancja glutenu – choroba czy moda?

Nietolerancja Glutenu

Coraz częściej widujemy na sklepowych półkach produkty bezglutenowe. W wielu restauracjach napotykamy się specjalnie dania, przeznaczone dla chorych na celiakię. Ale czy taka dieta jest dedykowana tylko dla alergików? Czym objawia się nietolerancja i jak szybko ją wykryć?

W Polsce świadomość na temat nietolerancji glutenu utrzymuje się w dolnych granicach. Wielu uważa to za zwykły wymysł, ekologiczne urojenia, czy chęć zrzucenia zbędnych kilogramów. W rzeczywistości osoby chore na celiakię codziennie borykają się skrupulatnym sprawdzeniem tego, co jedzą. Nawet mała ilość glutenu może im zapewnić nocne przeżycia związane z przeszywającym bólem brzucha oraz nagłymi biegunkami – jest to spowodowane niszczeniem kosmków jelitowych, które ulegają degradacji pod wpływem stanu zapalnego.

W czym znajduje się gluten?

Głównie w zbożach takich jak pszenica, jęczmień, żyto oraz w kaszach i makaronach. Nawet parówki, pasztet, czy słodycze oraz piwo mogą  zawierać glutem. Dlatego też decydując się na dietę bezglutenową jesteśmy zobowiązani do dokładnego przestudiowania etykiet produktów. Napisy takie jak: „zawiera śladowe ilości glutenu” lub „w zakładzie produkcji stosowany był gluten” powinny dać nam jasno do myślenia, czy powinniśmy dokonać zakupu.

Jak sprawdzić nietolerancję?

Jeżeli zauważyłaś takie symptomy jak utrata masy ciała, częste bóle brzucha i biegunki, czy przewlekłe zmęczenie mogą być to objawy nietolerancji glutenu. Kluczowym badaniem w potwierdzeniu celiakii jest biopsja błony śluzowej jelita cienkiego w celu sprawdzenia kondycji kosmków jelitowych. Również testy z krwi mogą stać się pomocnym narzędziem w wykryciu nietolerancji glutenu. Możemy umówić się na prywatną wizytę lub zasięgnąć darmowej pomocy, której udziela Narodowy Fundusz Zdrowia.

Czy dieta bezglutenowa jest także dla mnie?

I tak i nie. Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową, sądząc, że spadnie z wagi, bo przecież chorzy na celiakię są tacy szczupli. Jest to jednak mylne myślenie, ponieważ w tym przypadku zgrabna sylwetka nie równa się dobremu zdrowiu. Osoby na rygorystycznej diecie bezglutenowej marzą o dniu, w którym nie musiałyby na każdym kroku martwić się o konsekwencje spożycia nieznanego im posiłku. U zdrowych ludzi takie zachowanie może przyczynić się do stanu wygłodzenia, poprzez nie stosowanie odpowiednich zamienników i zbilansowanej diety. Chcesz zrezygnować z białego pieczywa i makaronów? Świetny pomysł! Pamiętaj jednak o umiarze i alternatywnych źródłach węglowodanów!

Nietolerancja glutenu to bardzo poważny temat i nie należy czynić z niego modowego hitu. Osoby zdrowe nie powinny rozpoczynać rygorystycznej diety, gdyż może to pogorszyć ich stan zdrowia. Jeśli chcesz zrezygnować z produktów zawierających gluten, skonsultuj to z dietetykiem!

Znajdź produkty bezglutenowe na Allmart.pl

Michalina Gustyn

Redaktor LivingNatural.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WordPress spam zablokowany CleanTalk.
Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl