skip to Main Content

Przepisy lecznicze św. Hildegardy z Bingen

Fotolia 41945174 Subscription Monthly XXL

Mnisi przez stulecia utrzymywali swoje lecznicze receptury w tajemnicy. Ich kuracje działały powoli, ale skutecznie i bez efektów ubocznych. Teraz same możemy wypróbować klasztorne sposoby na dolegliwości, które często dokuczają kobietom.

Receptury św. Hildegardy

Św. Hildegarda z Bingen (1098-1179) była benedyktyńską mniszką i wizjonerką. Podyktowała wiele ksiąg, w tym dwie medyczne. Zawierają prawie 2 tys. przepisów i porad zdrowotnych. Odkryte na nowo w latach 40. XX w. dziś znów stają się bardzo modne. Hildegarda uważała, że nie tylko zioła mają lecznicze właściwości. Propagowała dietę opartą na zbożach (orkiszu), warzywach, owocach i nabiale z dodatkiem ryb, mięsa i tłuszczów. Teraz właśnie, w XXI wieku uważa się, że jest to dieta dla człowieka najzdrowsza.

 Zupa orkiszowa na wzmocnie organizmu

Składniki: 2 łyżki łamanych ziaren orkiszu lub kaszki orkiszowej, kilka rodzynek, szczypta gałgantu, szczypta bertramu, szczypta cynamonu, miód (według uznania) do smaku, 2 szklanki wody, ewentualnie łyżeczka babki płesznik.

Jak ją zrobić: zalewamy kaszkę zimną wodą. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy rodzynki i zostawiamy na ogniu przez 3 minuty. Talerz posypujemy bertramem, galgantem i cynamonem, możemy dodać miód.

Korzyści: potrawa dostarcza wysokiej jakości białka, wartościowych węglowodanów i pożytecznych tłuszczów. Znajdziemy w niej także wiele witamin i minerałów, które ochronią przed nadkwasotą oraz stanami zapalnymi. Zupa orkiszowa pomoże na problemy jelitowe, szczególnie na nadwrażliwe jelita. Św. Hildegarda radziła stosować ją również, gdy cierpimy na reumatyzm, choroby krążenia, schorzenia krwi nerek i wątroby. A także, przy nerwicach i depresjach.

 Pre launch300x300

Kompresy z krwawnika na lepsze gojenie się zadrapań i ran

Składniki: łyżeczka liści krwawnika, 250 ml wody.

Jak je zrobić: Liście zalewamy wodą i gotujemy przez minutę. Ciepłe i wilgotne liście kładziemy na kompresy i przykładamy do rany (na skórze leży gaza, na niej liście). Gdy kompres wyschnie, wszystkie czynności powtarzamy. Takie zabiegi warto przeprowadzać 2-3 razy dziennie. Kiedy rana zacznie się goić, liście krwawnika możemy kłaść bezpośrednio na skórę (bez gazy).

Korzyści: krwawnik jest najlepszym środkiem leczącym rany.

Wino pietruszkowe – obniża cholesterol

Składniki: 10-12 łodyg naci pietruszki, 2 łyżki octu winnego, litr wina, 150 g miodu.

Jak je zrobić: Do wysokiego garnka wlewamy wino i ocet winny. Dodajemy nać pietruszki i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia. Wlewamy miód i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 5 minut. Przecedzamy wino i wlewamy je do butelek. Pijemy 3 razy dziennie najlepiej po jedzeniu po 20 ml (kieliszek do likieru).

Korzyści: Winko łagodzi bóle serca, pomaga na arytmię, poprawia krążenie, ale przede wszystkim czyści naczynia krwionośne ze złogów miażdżycowych.

Herbata z miodunki leczy astmę

Składniki: łyżka ziela z miodunki, 250 ml wody.

Jak ją zrobić: Miodunkę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut do naciągnięcia. Herbatkę pijemy 3 razy dziennie.

Korzyści: Miodunka plamista nazywana jest zielem płucnym. Zawiera dużo tzw. kleju roślinnego (śluzu), a także flawonoidy, garbniki oraz witaminę C. Ziele pomaga oczyścić oskrzela i złagodzić poranny kaszel

Do kupienia w sklepach Dar z Natury

Redakcja LivingNatural.pl 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WordPress spam zablokowany CleanTalk.
Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Zawsze ciekawy NEWSLETTER!
Gwarantujemy co tydzień świeżą dawkę nowości! Zapisz się do Newslettera i poznaj zalety bieżących informacji
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl