skip to Main Content
+48-882-193-164 office@livingnatural.pl

Porady, przepisy ojca Jana Grande

Fotolia 41945174 Subscription Monthly XXL

Jan Grande (właściwie Jerzy Majewski) to zielarz z zakonu bonifratrów, którzy do dziś prowadzą w Polsce swoje przychodnie, apteki i domy opieki. Urodził się w 1934 roku w Grodnie. Dzieciństwo spędził na Syberii. Potem mieszkał w Tybecie, w Petersburgu i Kijowie.

We wszystkich tych miejscach poznawał zasady medycyny naturalnej. Po powrocie do Polski ukończył szkołę felczerską i wiele lat pracował w szpitalu. Do zakonu wstąpił jako dojrzały mężczyzna. Przez ponad 30 lat pomógł tysiącom chorych, stosując mieszanki ziołowe i nalewki swojego zakonu, a także własne kompozycje. Napisał książkę „Ojca Grande przepisy na zdrowe życie”.

 

Herbatka z melisą łagodzi objawy klimakterium i nie tylko

Składniki: 100 g liści melisy, 100 g macierzanki wodnej, 50 g szyszek chmielu, 50 g dziurawca

Jak ją zrobić: Zioła wsypujemy do miski i mieszamy. Na porcję bierzemy łyżkę mieszanki. Zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy. Pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki.

Korzyści: Herbata przynosi ulgę przy uderzeniach gorąca. Poprawia też nastrój.

 

Odwar ziołowy z kozłka obniża ciśnienie

Składniki: 20 g korzenia kozłka lekarskiego, 30 g mięty, 30 g jemioły, 30 g serdecznika, 30 g barwinka mniejszego, 30 g ruty, 20 g skrzypu.

Jak go zrobić: Z wymieszanych ziół przygotowujemy odwar. Na porcję potrzebujemy łyżkę mieszanki. Zalewamy ją szklanką zimnej wody i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2 minuty. Odstawiamy, parzymy przez chwilę pod przykryciem, po czym przecedzamy. Pijemy 2 razy dziennie.

Korzyści: Ziołowy odwar łagodnie obniża ciśnienie, wzmacnia serce i uspokaja.

 

Napar z kasztanowca pomaga na żylaki

Składniki:  50 g kwiatu kasztanowca, 50 g kwiatu arniki, 50 g kwiatu jarzębiny, 50 g kwiatostanu głogu, 50 g rumianku, 50 g kory wierzby.

Jak go zrobić: Wszystkie składniki łączymy. Do naparu potrzebna będzie łyżka mieszanki. Wsypujemy ją do szklanki i zalewamy wodą. Pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Przed wypiciem napar trzeba przecedzić. „Lekarstwo” zażywamy dwa razy dziennie. Rano i wieczorem po szklance.

Korzyści: Regularne stosowanie naparu z kasztanowca uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne. Dzięki temu zapobiegamy chorobie żył i łagodzimy dolegliwości związane z już istniejącymi żylakami.

 

Okład z podbiału uśmierza bóle reumatyczne

Składniki: 30 g liści podbiału w 2 szklanki wody

Jak go zrobić: Suszone liście zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Gotujemy 5 minut. Przecedzamy. Nasączamy odwarem gazę i przykładamy na chory staw. Zostawiamy na 2-4 godziny. Stosujemy 3 razy w tygodniu aż do ustąpienia dolegliwości.

Korzyści: Liść podbiału ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

 

Mieszanka z morszczynem skutecznie odchudza

Składniki: 40 g morszczynu pęcherzykowatego, 20 g korzenia bzu czarnego, 15 g kory kruszyny, 15 g owocu szakłaku, 10 g ziela dymnicy

Jak ją zrobić: Wszystkie zioła mieszamy. Następnie 3 łyżki wsypujemy do garnuszka i zalewamy 3 szklankami zimnej wody. Pozostawiamy na noc, żeby się macerowały. Rano stawiamy zioła na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Pijemy 3 razy dziennie po szklance (zawsze podgrzane).

Korzyści: Mieszanka usprawnia pracę całego przewodu pokarmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WordPress spam zablokowany CleanTalk.
Back To Top
Search