skip to Main Content

Trochę owocowej egzotyki na talerzu

Fotolia 39476045 Subscription Monthly XXL

Owoce pobudzają wyobraźnię i przy tym są źródłem naturalnych witamin oraz leczą. Jeszcze nie tak dawno namiastką egzotyki były banany, suszone figi czy daktyle. Teraz w dobrych sklepach znajdziemy wiele zdrowych owoców południowych. Jednak nadal są one nam mało znane.

Czas to zmienić i poznać ich korzyści dla zdrowia, urody, figury i podniebienia. Najpierw podróż do Ameryki skąd pochodzi wiele owoców. Należą do nich awokado, składnik zimnego sosu guacamo-le, w którym powinny też się znaleźć sok z limonki (lub cytryny), czosnek, cebula, iliwa, tabasco i sól. Możemy dodać papryczkę chili, pomidory, kolendrę do tego kukurydziane nachos lub kawałki tortilli i uczta gotowa. Kolejnym owocem wartym uwagi jest opuncja. Jej soczysty miąższ przypomina w smaku połączenie gruszki i melona. Po usunięciu skórki najczęściej zjada się ją na surowo lub w połączeniu z innymi owocami w sałatce. Z kolei przetarta i duszona sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów i słodkich drinków. Dość ciekawym i zaskakującym składnikiem koktajli, lodów i deserów może być passiflora. Tropikalne lasy Ameryki Środkowej są także ojczyzną pitai, zwanej smoczym owocem lub truskawkowa gruszką. Mamy także tomarillo, które przypominają pomidora. Skórka nie nadaje się do jedzenia ale aromatyczne, słodko – gorzkawe wnętrze jemy w całości.

 

Z kolei owoce z Azji należą do najbardziej efektownych. Karambola, która po przekrojeniu ma kształt pięcioramiennej gwiazdy. Pod jej cieńką woskowatą skórką kryje się soczyste wnętrze o aromacie jaśminu i smaku przypominającym połączenie ananasa, agrestu i śliwki. Także oryginalnie prezentuje się liczi pochodzące z południowych Chin. Z Azji pochodzi też mango, dzięki gęstemu, kremowemu miąższowi świetnie nadaje się do spożycia na surowo, jako składnik koktajli, lodów i dżemów.

Na koniec właściwości poszczególnych owoców:

Avokado – które zawiera mało cukrów prostych i dużo tłuszczy, polecane jest przy niedokrwistości

Papaja – je miąższ ma dużo błonnika i mało kalorii, dlatego jest idealnym składnikiem diety odchudzającej

Tamarillo – ma działanie korzystnie wpływające na ukłąd krwionośny i pracę serca, zapobiega miażdżycy i usprawnia metabolizm

Karamboli – zawiera substancje obniżające temertaurę ciała, działa więc przeciwgorączkowo

Liczi – wzmacnia ogólną odporność i łagodzi dolegliwości układu pokarmowego

Mango – miąższ mango to bardzo bogate źródło witaminy A, jest więc doskonały dla kondycji skóry i wzroku

Marakuja – dodaje energii, wspiera pracę serca oraz układu pokarmowego

Passiflora – ma działanie uspakajające, obniża stres i przynosi ulgę w migrenie

 

Warto je włączyć do codziennego jadłospisu chociażby w weekend

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl