skip to Main Content

Bluszczyk kurdybanek

800px Glechoma Hederacea1

fot. wikipedia

Jest to  roślina, która nie jest powszechnie nam znana tak jak pokrzywa, mniszek lub  rumianek.

 

Bluszczyk kurdybanek to roślina, której możemy używać w kuchni jako przyprawy lub jako dekoracji.  Jednak w ziołolecznictwie Kurdybanek znalzał swoje zastosowanie ze względu na posiadane właściwości lecznicze. 

Dawno temu Kurdybanek był rosliną, której przypisywano nadwyczajane właściwości.  Nawet  Św. Hildergarda znakomita zielarka i uzdrowicielka, która w swoich księgach poleca Kurdybanek na wszelkie choroby głowy w postaci musu lub okładów. 

Bluszczyk kurdybanek właściwości 

  • Wzmacia odpornośc organizmu, zwiększa liczbę leukocytów, wzmacnia serce, reguluje przemianę materii, usuwa z organizmu szkodliwe produkty
  • łagodzi objawy przeziębienia
  • zmniejsza stres
  • pomocny przy kaszlu, astmie, dusznościach, zawrotach głowy, szumie w uszach, chorobach skórnych, kamicy, chorobach wątroby, braku apetytu, zaparciach, biegunkach, chorobach trzustki
  • zewnętrznie mozna go stosować do przemywania twarzy w trądziku, świądzie skóry  oraz jako okład na rany. 

Poniżej kilka sprawdzonych prezpisów:

Odwar z bluszczyka kurdybanka

Zioła kurdybanka ( 1 łyżkę) zalewamy ciepłą wodą ( 1,5 szkl.)

Ogrzewamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 5 minut.

Odstawiamy na 10 minut, przecedzamy, Pijemy 1/2 szkl. 2-3 razy dziennie przed posiłkeim

Mieszanka na wzrost leukocytów

  • 2 łyzki kurdybanka
  • 1 łyżka mniszka lekarskiego 
  • 1 łyżka pokrzywy
  • 1łyzka glistnika
  • 1 łyzka babki lancetowatej

Dwie łyżki mieszanki zalać 2 szkl. wrzącej wody i pod przykryciem parzyć 20 minut. Pić 4- 5 razy dziennie po 200 ml

Syrop z kurdybanka

Dla dzieci anemicznych, a takze dla wszystkich dla wzmocnienia nerwów i przybytku sił życiowych.

Garśc świeżego kurdybanka wrzucić do garnka, wlać 6 szklanek wody, zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać 15 minut, przecedzic i dodac tyle miodu, ile jest wywaru.

Wymieszać, zagotować i na małym ogniu podgotować 5 minut. 

Przelać do butelek. Syrop   można dodawać do ciepłej wody lub herbaty. Zamiast wody można użyć dobrego białego wina.

Dodaj komentarz

WordPress spam zablokowany CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search
SUBSKRYBUJ
ZAPISZ SIĘ
Gotowa na pigułkę szczęścia?
Zacznij już od przyszłego tygodnia!
Skład: 100% świeżych informacji o zdrowiu, 2 dawki nowinek kosmetycznych, 3 krople zakupowego szału i duża szczypta naszej miłości do Was
Anna Tucka
Redaktor Naczelna LivingNatural.pl